7 начина да не напълнявате през зимата

12642
7 начина да не напълнявате през зимата
Снимка: iStock

С настъпването на зимата изкушението да се отдадем на обилни ястия и уютни комфортни храни може да направи поддържането на здравословно тегло предизвикателство. Въпреки това с няколко разумни избора и промени в начина на живот е напълно възможно да преминете през зимния сезон, без да качвате излишни килограми. Ето седем начина да не качвате килограми през зимата:

Бъдете активни на закрито

Студеното време често възпрепятства упражненията на открито, но това не означава, че трябва да се откажете от физическата активност. Потърсете алтернативи на закрито, като например фитнес зала, уроци по фитнес или домашни тренировки. Поддържането на постоянна физическа активност спомага за изгарянето на калориите и засилва метаболизма, като по този начин противодейства на натрупването на тегло през зимата.

Още: Има част от кафето, която пречи на наддаването на тегло

Избирайте сезонни, богати на хранителни вещества храни

Приемете зимни продукти като кореноплодни зеленчуци, тъмнозелени листни зеленчуци и цитрусови плодове. Тези храни са не само богати на основни хранителни вещества, но и с по-ниско съдържание на калории. Включете ги в ястията си, за да си осигурите балансирана диета, осигуряваща на тялото ви необходимите витамини и минерали без излишни калории.

Следете за размера на порциите

През зимата често се приготвят обилни яхнии, запеканки и богати десерти. Въпреки че насладата от тези сезонни лакомства е част от зимното преживяване, внимавайте за размера на порциите. Използвайте по-малки чинии, за да контролирате количеството консумирана храна, и се вслушвайте в сигналите на тялото си за глад и ситост, за да избегнете преяждане.

Още: Говори диетолог: Как да свалим килограми без лишения

Останете хидратирани

През студените месеци е лесно да забравите да пиете достатъчно вода. Хидратацията обаче е от решаващо значение за цялостното здраве и може да помогне за контролиране на апетита. Понякога тялото ни приема жаждата за глад, което води до ненужно похапване. Полагайте съзнателни усилия да пиете достатъчно количество вода през деня.

Ограничете течните калории

Бъдете внимателни към висококалоричните напитки, като например сладък горещ шоколад, празнично лате и алкохолни напитки, които са често срещани през зимния сезон. Изберете по-нискокалорични алтернативи като билкови чайове, черно кафе или просто ароматизирана вода, за да спестите излишни калории.

Още: Научно откритие: Открити са гени на затлъстяването и гени срещу затлъстяването

Практикувайте съзнателно хранене

По време на зимните събирания е лесно да се увлечем в празничната атмосфера и да консумираме безразсъдно големи количества храна. Практикувайте съзнателно хранене, като се наслаждавате на всяка хапка, дъвчете бавно и обръщате внимание на сигналите на тялото си. Това може да ви помогне да разпознаете кога сте сити и да предотвратите преяждането.

Създайте си режим

Поддържането на редовен график на хранене и сън може да помогне за регулиране на метаболизма и да предотврати прекомерното наддаване на тегло. Липсата на сън е свързана с увеличаване на теглото, затова дайте приоритет на достатъчната почивка всяка нощ, за да поддържате цялостното си благосъстояние.

Още: Как да изключим хормоните, които причиняват напълняване

Като включите тези стратегии в зимната си рутина, можете да се насладите на празниците през сезона, без да нарушавате ангажимента си за здравословен начин на живот. Не забравяйте, че малките, последователни промени могат да окажат значително въздействие върху цялостното ви благосъстояние.

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com