Има част от кафето, която пречи на наддаването на тегло

1652
Има част от кафето, която пречи на наддаването на тегло
Снимка: pixabay.com

През последните години обширни изследвания навлязоха в сложната връзка между консумацията на кафе и регулирането на теглото, което доведе до значителни прозрения, оспорващи общоприетите схващания. Противно на предположението, че кафето може да допринесе за увеличаване на теглото, сега проучванията са установили, че специфичен компонент в кафето играе решаваща роля за възпрепятстване на увеличаването на теглото.

Ключовият играч в това разкритие за регулиране на теглото е хлорогенната киселина, естествено съединение, което се съдържа в кафеените зърна. Хлорогенната киселина е полифенол с антиоксидантни свойства, който е обект на множество научни изследвания. Съединението е отговорно не само за отличителния вкус на кафето, но и за различни физиологични ефекти в човешкото тяло.

Един от основните механизми, чрез които хлорогенната киселина влияе върху теглото, е способността ѝ да модулира метаболизма на глюкозата и липидите. Изследвания показват, че хлорогенната киселина може да повиши инсулиновата чувствителност, което води до по-добър контрол на кръвната захар. Подобрената инсулинова чувствителност може да допринесе за намаляване на натрупването на мазнини, което я прави ценен съюзник в борбата с напълняването. Освен това е установено, че хлорогенната киселина възпрепятства усвояването на глюкозата в храносмилателния тракт, което потенциално предотвратява натрупването на излишни калории.

Още: Кафе с канела - за какво помага

Влиянието на хлорогенната киселина върху контрола на теглото не се ограничава само до въздействието ѝ върху метаболизма на глюкозата. Проучванията показват, че тя е способна да стимулира термогенния процес в организма, като насърчава изгарянето на натрупаните мазнини за енергия. Този подход с двойно действие - намаляване на усвояването на глюкозата и засилване на изгарянето на мазнините - представя хлорогенната киселина като обещаващо природно съединение за контрол на теглото.

Освен това не може да се пренебрегне ролята на кафето за регулиране на апетита. Кофеинът, друг добре познат компонент на кафето, има потискащ апетита ефект, който допринася за намаляване на приема на храна. Въпреки че кофеинът не е уникален за кафето, комбинацията му с хлорогенова киселина създава мощна синергия за контрол на теглото.

Важно е да се отбележи, че положителният ефект върху управлението на теглото е по-силно изразен при черното кафе, тъй като добавки като захар и сметана могат да внесат излишни калории, които да неутрализират ползите от хлорогенната киселина. Следователно начинът, по който се консумира кафето, играе решаваща роля за потенциалното му въздействие върху теглото.

Може да се каже, че установената връзка между кафето и регулирането на теглото е свързана с хлорогенната киселина - естествено съединение, което се съдържа в кафеените зърна. Този полифенол влияе върху глюкозния и липидния метаболизъм, повишава инсулиновата чувствителност и насърчава изгарянето на мазнините, като заедно допринася за възпрепятстване на наддаването на тегло. Тъй като разбирането ни за влиянието на кафето върху човешкия организъм продължава да се развива, включването на черно кафе, богато на хлорогенна киселина, в балансирана диета може да се окаже практична и приятна стратегия за тези, които търсят ефективни решения за управление на теглото.

Още: Как да си приготвим най-вкусното зимно кафе?

Източник: Healthline

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com