7 начина да поддържате бъбреците си здрави

16673
7 начина да поддържате бъбреците си здрави
Снимка: iStock

Поддържането на активен начин на живот и хранителна диета може да помогне за предотвратяване на проблеми с бъбреците. Но някои фактори могат да увеличат риска от развитие на бъбречно увреждане или заболяване.

Вашите бъбреци са органи с размер на юмрук, разположени в долната част на гръдния кош, от двете страни на гръбначния стълб. Те изпълняват няколко функции. Най-важната от тях е, че филтрират отпадъчните продукти, излишната вода и други примеси от кръвта ви.

Тези отпадъчни продукти се съхраняват в пикочния мехур и по-късно се изхвърлят чрез урината. Освен това бъбреците регулират нивата на рН, сол и калий в организма ви. Те също така произвеждат хормони, които регулират кръвното налягане и контролират производството на червени кръвни клетки. Бъбреците са отговорни и за активирането на форма на витамин D, която помага на тялото ви да абсорбира калция за изграждане на костите и регулиране на мускулната функция.

Тези 5 храни са гарант за здрави бъбреци

Поддържането на здравето на бъбреците е важно за цялостното ви здраве и общо благополучие. Като поддържате бъбреците си здрави, тялото ви ще филтрира и изхвърля правилно отпадъците и ще произвежда хормони, които помагат на тялото ви да функционира правилно. Ето някои съвети, които ще ви помогнат да поддържате бъбреците си здрави.

1. ПОДДЪРЖАЙТЕ АКТИВНА И ДОБРА ФИЗИЧЕСКА ФОРМА

Редовните физически упражнения са полезни не само за талията ви, но могат да намалят и риска от хронично бъбречно заболяване. Също така те могат да намалят кръвното ви налягане и да подобрят здравето на сърцето ви, което е важно за предотвратяване на увреждането на бъбреците.

Яжте тези 6 храни за здрави бъбреци

2. УПРАВЛЯВАЙТЕ КРЪВНАТА СИ ЗАХАР

Хората с диабет или състояние, което причинява висока кръвна захар, могат да развият увреждане на бъбреците. Когато клетките на тялото ви не могат да използват глюкозата в кръвта, бъбреците ви са принудени да работят допълнително, за да филтрират кръвта. В продължение на години натоварване това може да доведе до животозастрашаващи увреждания.

3. СЛЕДЕТЕ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Високото кръвно налягане може да доведе до увреждане на бъбреците. Ако високото кръвно налягане се среща с други здравословни проблеми като диабет, сърдечно заболяване или висок холестерол, въздействието върху организма ви може да бъде значително. Здравословното кръвно налягане е 120/80. 

Храните, които детоксикират и подобряват здравето на бъбреците

4. СЛЕДЕТЕ ТЕГЛОТО СИ И СЕ ХРАНЕТЕ БАЛАНСИРАНО

Хората с наднормено тегло или със затлъстяване са изложени на риск от редица здравословни състояния, които могат да увредят бъбреците. Те включват диабет, сърдечни заболявания и бъбречни заболявания. Балансираната диета, която е с ниско съдържание на натрий, преработени меса и други вредни за бъбреците храни, може да помогне за намаляване на риска от увреждане на бъбреците. Фокусирайте се върху консумацията на пресни съставки, които са с естествено ниско съдържание на натрий, като карфиол, боровинки, риба, пълнозърнести храни и др.

5. ПИЙТЕ МНОГО ТЕЧНОСТИ

Зад клиширания съвет да се пият по осем чаши вода на ден няма никаква магия, но това е добра цел именно защото ви насърчава да останете хидратирани. Редовният, постоянен прием на вода е здравословен за бъбреците ви. 

Водата помага за изчистването на натрия и токсините от бъбреците. Тя също така понижава риска от хронично бъбречно заболяване. Стремете се да приемате поне 1,5 до 2 литра на ден. Точното количество вода, от което се нуждаете, зависи до голяма степен от вашето здраве и начин на живот. Фактори като климат, физическа активност, пол, общо здравословно състояние и дали сте бременна или кърмите, са важни, за да ги вземете предвид, когато планирате дневния си прием на вода.

Учени разкриха по колко кафе трябва да се пие за здрави бъбреци

6. НЕ ПУШЕТЕ

Пушенето уврежда кръвоносните съдове на тялото ви. Това води до забавяне на притока на кръв в цялото ви тяло и към бъбреците. Тютюнопушенето също така излага бъбреците ви на повишен риск от рак. Ако пушите и спрете цигарите, рискът ще намалее. Въпреки това, ще са необходими много години, за да се върнете към нивото на риска на човек, който никога не е пушил.

7. БЪДЕТЕ НАЯСНО С КОЛИЧЕСТВОТО НА ХАПЧЕТАТА, КОИТО ПРИЕМАТЕ БЕЗ РЕЦЕПТА

Ако редовно приемате болкоуспокояващи лекарства без рецепта, може да причините увреждане на бъбреците. Нестероидните противовъзпалителни средства, включително ибупрофен и напроксен, могат да увредят бъбреците ви, ако ги приемате редовно за хронична болка, главоболие или артрит.Хората без проблеми с бъбреците, които приемат лекарството от време на време, вероятно са изрядни. Ако обаче използвате тези лекарства ежедневно, може да рискувате здравето на бъбреците си. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com