7 причини за мазна кожа

59229
7 причини за мазна кожа
Снимка: iStock/Guliver

Питали ли сте се „Защо кожата ми се омазнява“? Ако забелязвате лъскавина по лицето си и често имате несъвършенства и акне, то трябва да разберете какво причинява омазняването, за да можете да се справите с проблема.

Истината е, че всички имат масла в кожата си. Под всяка една от порите има мастна жлеза, които произвежда натурална мазнина, наречена себум. Той помага на кожата да бъде хидратира и здрава.

При някои хора обаче мазните жлези произвеждат прекалено много себум. Точно това е и причината за мазна кожа. Ако кожата Ви непрекъснато изглежда блестяща и често е проблемна, значи е от точно този тип. Омазняването може да се появи само няколко часа след почистването. Пъпките от всякакъв вид също са много възможни, защото излишният себум се смесва с умрялата кожа и остава в порите.

Причини

Причините за мазна кожа включват генетично наследяване, замърсена и запрашена среда и лични фактори. Има възможности да подобрите състоянието на кожата си с правилните козметиччни продукти – Bioderma е подходяща марка. Трябва обаче и да установите от къде идва проблема, за да се насочите по-конкретно.

1. Гени

Мазната кожа се предава генетично. Ако един от родителите ви има мазна кожа, то е много вероятно и вие да имате мазни петна.

2. Възраст

Макар никога да не е възможно напълно да се отървете от мазната кожа, с напредването на годините може да имате по-малко проблеми със себума. Остаряващата кожа губи протеини като колаген и мастните клетки намаляват продуктивността си.

Това е и причината за суха кожа, която се появява с напредването на възрастта. Това е и времето, в което се появяват първите финни бърчици. По-дълбоките бръчки стават по-видими заради липсата на колаген и себум.

Един от малкото плюсове на мазната кожа е, че може да не показвате видимите знаци на възрастта толкова бързо, колкото хората с по-суха кожа.

Но това означава и че трябва внимателно да наблюдавате състоянието на кожата с остаряването, защото нещата могат да се променят. Добре е дерматолог да се прави преглед през няколко години, за да може да се правят промени в грижата, ако е нужно.

3. Къде живеете и сезонът

Макар гените да обуславят типа на кожата, къде живеете и кой сезон от годината е има много голямо значение. Хората, които живеят в горещ, влажен климат, по-често имат мазна кожа. Същото важи и за сезона – мазната кожа е проблем повече на лятото, отколкото на зимата. Същият е принципът на проявата на акне. Имайте под ръка дезинфектиращи кърпички. Може да пробвате с матираща основа за лице – вероятно е тя да помогне за редуцирането на себума.

4. Разширени пори

Понякога порите ви могат да се разтегнат поради възрастта, колебанията на теглото и предишните пъпки. По-големите пори са склонни да произвеждат повече масло.

5. Използвате на неправилна козметика

Kакъв тип е кожата ви?

За да се радваме на мека и гладка кожа, без да хвърляме луди пари за козметични продукти, трябва добре да знаем какъв тип е тя. Кожат...

Мазната кожа може да е резултат от използването на неправилна за вашия тип кожа козметика. Някои хора бъркат комбинираната кожа за мазна кожа и могат да използват твърде тежки кремове, например.

Ако имате по-суха кожа през зимните месеци, може да се наложи да смените плана си за грижа за кожата през пролетта и лятото с леки овлажнители и гел-почистващи препарати.

Използването на правилните продукти за грижа за кожата може да доведе до разлика в количеството на себумао, което остава на лицето ви.

6. Прекалявате с грижата за кожата

От друга страна, твърде честото измиване или ексфолиране на лицето могат да направят кожата ви мазна. Това може да изглежда като оксиморон, но е истина.

Ето как да имате красива и здрава кожа с правилните храни

Често мислим , че имаме проблеми с кожата заради силното слънце, заради хормони, от замърсения въздух или просто защото сме решили, че ...

Когато прекалявате, премахвате твърде много от маслото от кожата си. Това може да накара мастните жлези да преминат в авариен режим, където те произвеждат още повече себум, за да компенсират загубата.

Измивайте по два пъти на ден.

7. Пропускате на овлажнителя

Мит е, че овлажнителят причинява мазна кожа. Всъщност, ако използвате третиране на акне като салицилова киселина или бензоил пероксид, определено се нуждаете от добър овлажнител, за да не се изсуши кожата. Без хидратация всеки тип кожа ще изсъхне.

Така че вместо да прескочите овлажнителя, ключът е да намерите правилния вид. Леки, хидратиращи на водна основа продукти работят добре за мазна кожа. Винаги правете тази последна стъпка след почистване и тонизиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com