850 000 долара струва лекарство за рядка очна болест

3186
850 000 долара струва лекарство за рядка очна болест
Снимка: iStock/Guliver

Luxturna, лекарство срещу наследствена дегенерация на ретината, която може да доведе до пълна слепота, ще бъде продавано по 850 000 долара в Съединените щати, което ще го направи едно от най-скъпите в света.

То се прилага в еднократна доза, съобщават от неговия производител – базираната във Филаделфия Spark Therapeutics. Медикаментът ще струва по 425 000 долара на око. Това е по-малко от ценовата такса от 1 милион долара, която се очакваше преди компанията да получи одобрение от федералната агенция по лекарствата в средата на декември.

Изследване: В ЕС масово се одобряват лекарства против рак без ефект

Между 2009 и 2013 година европейските регулатори са одобрили 39 нови лекарства за рак без да имат доказателства за ефективността им, из...

Съобщението идва в резултат на растящия дебат в Съединените щати относно високата цена на медицината, особено за предполагаемо новаторски лечения.

Очаквайки критики, от Spark Therapeutics обещават възстановяване на средствата за пациентите, ако лечението се окаже неефективно и заявяват, че очакват здравните власти на САЩ да разрешат плащанията на етапи.

По този начин компанията следва правеното от Novartis, която продава Kymriah, средство за лечение за много агресивна форма на левкемия при деца и млади възрастни. Швейцарският производител на лекарства се ангажира да възстанови средствата на застрахователите и пациентите, ако лекарството от 475 000 долара не работи.

Luxturna се счита за първото американско лекарство, което излиза от генната терапия, която се състои в ремонт на дефектен ген.

Здравното министерство ограничава паралелния износ на лекарства

Разчитаме на подкрепа от всички политически сили, за да се ограничи паралелният износ на лекарства, за да не страдат пациентите от това...

Понастоящем има около 1000 случая на хора, страдащи от наследствена дегенерация на ретината и се очаква всяка година да се добавят 10 до 20 нови случая.

Освен Luxturna, няколко други лекарства са близо до цената от един милион долара, въпреки че те често се прилагат в няколко дози.

Такъв е случаят със Spinraza (известен като Nusinersen в Европа), разработен от Biogen и Ionis срещу мускулна дистрофия, и Soliris, направен от Alexion Pharmaceuticals за лечение на рядка форма на бъбречно заболяване. И двете струват около 750 000 долара.

Най-скъпото лекарство в света е Glybera, което холандският му разработчик UniQure продава за 1 млн. долара за лечение за няколко генетични заболявания.

Биолози създадоха потенциално лекарство срещу паралич

Американски биолози обединиха три хормона, които карат нервните окончания да се срастват. Те са ги използвали, за да излекуват мишки от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чай от жасмин: за какво помага

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com