9 златни храни за столетниците

9763
9 златни храни за столетниците
Снимка: Pixabay

В диетата на столетниците задължително присъстват 9 храни, които се борят с инфекциите и високия холестерол, стабилизират кръвната захар. Многобройни изследвания показват, че присъствието им в ежедневното меню помага за удължаване на живота, според изданието Healthline.

9 златни храни за столетниците 

Чесън - този зеленчук съдържа алицин, който в човешкото тяло се превръща в мощен антибактериален и противогъбичен агент. Това вещество успешно се бори с рака, подобрява работата на сърдечно-съдовата система, намалява мастните запаси и помага за намаляване на възпалението. Чесънът може да се замени с лук и праз. Но имайте предвид, че готвенето на висока температура намалява полезните свойства на алицина.

Грейпфрут - поред проучване на Scripps Clinic в Калифорния, от 100 затлъстели доброволци, тези, които са консумирали половин грейпфрут на ден, са успели да загубят почти 2 килограма за 12 седмици, а някои дори и 5 килограма. Като цяло хората, които ядат грейпфрут, имат по-ниски нива на инсулин в кръвта си - това е знак, че телата им са по-способни да преработват захарта.

Учени разкриха през кой месец се раждат столетниците

Грейпфрутът съдържа и антиоксиданта ликопен, който помага за предотвратяване на рак. Можете да замените грейпфрутите с портокали, дини или домати.

Авокадо - този плод е пълен със здравословни мононенаситени мазнини. Това, което ги прави специални, са двойно свързаните им въглеродни атоми, благодарение на които мононенаситените мазнини оказват положителен ефект върху нивата на холестерола в организма и намаляват триглицеридите. Авокадото е изключително полезно за намаляване на риска от инсулт и сърдечни заболявания.

Яйца - според Journal of Obesity хората, които са заменили въглехидратната закуска с яйца, са отслабнали с 65% по-бързо. Според други изследвания хората, които редовно ядат яйца, усвояват по-добре витамините В12, А и Е, за разлика от тези, които не ги ядат или ги консумират в недостатъчни количества. Въпреки това, яйчният жълтък, който често е сочен като опасен при висок холестерол, изглежда не влияе на общите нива на холестерол в кръвта на човек. Нещо повече, тези, които ядат 4 яйца на ден, имат по-ниски нива на холестерол от тези, които ядат по-малко от едно яйце на ден или изобщо не ядат.

Учени: Това е кръвната група на столетниците

Чушка - всички видове чушки съдържат много антиоксиданти, но най-много са в червените, жълтите и оранжевите. Високата концентрация на каротеноиди в тези чушки помага за укрепване на имунната система, подобрява връзката между клетките, предпазва от слънчева радиация и намалява риска от някои видове рак. Готвенето на чушките освобождава капсаицин, известен с полезните си свойства в борбата срещу главоболие и артрит. За тези, които не понасят вкуса на пипера, се препоръчват моркови, розови картофи и дини.

Бадеми - яденето на 23 бадема на ден осигурява 9 грама полезна за сърцето олеинова киселина. Тези ядки съдържат здравословни мононенаситени мазнини - около една четвърт от калориите им идват от фибри и протеини, които помагат за намаляване на глада и увеличаване на производителността.

Пчелен мед - като отличен въглехидратен продукт, всеки мед е добър - както събраният от един определен вид растение (акация, елда, липа), така и смесеният (флорален). 

Учени: Този кръвен показател определя продължителността на живота

Медените въглехидрати са прости монозахариди, които навлизат в кръвния поток почти веднага, без предварителни етапи на обработка. Това позволява на тялото незабавно да попълни енергийните резерви и да възстанови силата си. Но освен въглехидрати, медът съдържа и витамини (В2, РР, С, В6, К, Е, С), органични киселини, минерали, около 20 аминокиселини.

На базата на мед можете да приготвите много полезни и вкусни хранителни добавки. Необходимо е да вземете мед, орехи, сушени кайсии, лимонов сок или мед, цветен прашец, пчелно млечице, сини сливи, лимонов сок или пчелна пита, фъстъци, сок от грейпфрут и да смелите всички компоненти, без меда, в месомелачка. Консумирайте по 1 лъжичка от тази смес на ден.

Извара - тя превъзхожда всички други ферментирали млечни продукти по съдържание на протеини, съдържащи всички незаменими аминокиселини. Богата на калций, фосфор, витамини от група В, изварата помага за укрепване на костната и хрущялната тъкан, подобрява структурата на ноктите и косата. Редовната консумация на този чудесен продукт допринася за нормализиране на функцията на нервната система, повишава съдържанието на хемоглобин в кръвта.

Научно изследване: Хората, родени през тези месеци, живеят най-дълго

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com