Ако страдате от мигрена, този цитрусов плод идва на помощ

4205
Ако страдате от мигрена, този цитрусов плод идва на помощ
Снимка: pixabay.com

Лимоните, с яркия си жълт оттенък и пикантен вкус, са не само универсален плод за кулинарни изкушения; те предлагат и потенциално облекчение за страдащите от мигрена. Въпреки че изследванията по тази тема продължават, все повече доказателства сочат, че лимоните и техните производни могат да допринесат за облекчаване на симптомите на мигрена.

Един от ключовите фактори в лимоните, който може да допринесе за облекчаване на мигрената, е високото съдържание на витамин С. Витамин С е известен със своите антиоксидантни свойства, които помагат в борбата с оксидативния стрес в организма. Смята се, че мигрената отчасти е свързана с оксидативния стрес, а антиоксидантите, които се съдържат в лимоните, могат да играят роля в смекчаването на този стрес и намаляването на тежестта и честотата на мигрената.

Освен това лимоните са богат източник на флавоноиди, които са растителни съединения с противовъзпалително и антиоксидантно действие. Възпалението все повече се признава за потенциален причинител на мигрена, а противовъзпалителните свойства на флавоноидите могат да помогнат за модулиране на възпалителния отговор в организма, осигурявайки облекчение на страдащите от мигрена.

Още: Учени установиха, че пиещите кафе по-рядко страдат от мигрена

Хидратацията е друг важен аспект от справянето с мигрената, а лимоните могат да допринесат за това, като подобрят вкуса на водата. Дехидратацията е често срещан причинител на мигрена и често се препоръчва достатъчен прием на течности за предотвратяване и облекчаване на симптомите. Добавянето на резенче лимон към водата не само придава освежаващ вкус, но и може да насърчи увеличаването на консумацията на вода, което ще подпомогне хидратацията.

В допълнение към витамин С и флавоноидите лимоните съдържат етерични масла като лимонен, чиито потенциални ползи за здравето са изследвани. Лимоненът притежава противовъзпалителни и аналгетични (болкоуспокояващи) свойства, които могат да бъдат от особено значение за хората, изпитващи болки при мигрена.

Въпреки че включването на лимони в диетата може да предложи потенциални ползи, от съществено значение е да се подходи към лечението на мигрената цялостно. Факторите, свързани с начина на живот, като управление на стреса, редовен сън и добре балансирана диета, са ключови компоненти на цялостния подход към превенцията на мигрената.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции към диетичните интервенции могат да варират и това, което действа при един човек, може да не действа при друг. Ако страдате от мигрена, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, за да разработите индивидуален план, който да отчита специфичните ви отключващи фактори и симптоми.

Още: Как да използвате лавандулово масло за облекчаване на мигрена

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно механизмите, които стоят зад потенциалните ползи от лимоните при мигрена, високото съдържание на витамин С, противовъзпалителните свойства и свойствата за стимулиране на хидратацията предполагат, че те могат да играят поддържаща роля в справянето със симптомите на мигрена. Включването на лимони като част от добре балансирана диета, благоприятна за мигрената, е вкусен и хранителен начин за проучване на допълнителни подходи за облекчаване на мигрената.

Източник: Mirror

Психосоматика на мигрената: 10 причини, поради които може да ви боли главата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com