Без напукани устни през студените дни – ето как се прави

1841
Без напукани устни през студените дни – ето как се прави
Снимка: iStock/Guliver

Наред със сухата и белеща се кожа, нежеланите зачервявания и чувството за опъване на лицето, напълняването, наелектризираната коса от честото носене на шапки в студа, друг основен проблем, свързан с визията и самочувствието на дамите през студените дни, са болезнените и напукани устни. Времето влияе на състоянието на устните, които са една от най-нежните и чувствителни зони на тялото, лишени от мастни и потни жлези, което прави поддържането им здрави и хидратирани още по-трудно.

Повечето хора считат, че напукването е свързано със студа, което не е истина. Изсушаването на въздуха от отоплителните уреди, вятърът, както и вредният навик да се облизваме, който влошава състоянието на устните, са в основата на напуканите устни.

Причини за напукани устни

Още: Какво липсва на организма, ако имате сухи и напукани устни

Освен климатът напуканите устни може да са резултата от прием на медикаменти (най-често витамин А, литий, лекарства за химиотерапия), дехидратация, дефицит на определени витамини и минерали, вредни навици, като облизване на устните през зимата, когато ги чувстваме сухи и дехидратирани, неадекватна грижа. Всички те, заедно или поотделно, влияят негативно на състоянието на устните и могат да доведат до напукването им или до влошаване на вида им. Известно е, че ниската влажност на въздуха през зимните месеци причинява напукани устни, но и лятото не носи добри новини – прекомерното излагане на слънце без слънцезащита, която е удобна за нанасяне под формата на балсам или крем за устни, също може да влоши състоянието им. По отношение на облизването на устните може да ви се струва, че така ги овлажнявате, но всъщност им вредите. Слюнката води до изсушаването на устните, което също е сред основните причини да страдате от напукани устни. Сред причините за напукани устни са и дехидратацията и недохранването, тоест строгите диети, при които се разчита на прием на минимално количество калории могат да доведат до напукване на устните.

По-тежко е състоянието, представляващо инфекция, нуждаеща се от лечение, при което ъглите на устните са напукани, цепещи и белещи се. Това може да предизвика сериозен дискомфорт и болка, а страдащият се нуждае от консултация с дерматолог, за да се справи с проблема. Можем ли да си помогнем и сами, ако напуканите устни не са резултат от инфекция или заболяване? С правилната грижа и поведение ще забравим за проблема, ще възстановим здравия вид на устните си – визитна картичка на дамите – и ще ги предпазим от лошото време.

Как да се справим с напуканите устни?

Напуканите устни са не само козметичен проблем, те са болезнени, а когато се цепят и кървят, са и входна врата за инфекции. Може да ги поддържате здрави, меки и хидратирани със следните лесни стъпки за грижа за устните:

Още: Ще забравите за напуканите устни през зимата с този хитър трик

  • Ексфолиране. Подобно на кожата на лицето и тялото, тази на устните също се нуждае от ексфолиране. Продуктите са специално разработени за устните  и нежни към тази зона от лицето.
  • Подхранване. Има готови маски за устните ви, заложете на тях, а не нанасяйте маската си за лице върху устните. Може да ги подхраните и с домашно приготвена маска от мед.
  • Хидратация. Намерете своя лесен начин да поддържате устните хидратирани – дали това ще бъде балсам за устни, или хидратиращо червило в любимия ви цвят, решавате вие.
  • Избягване на вредните навици – не дърпайте кожичките на устните, не ги облизвайте,щадете ги от сухия въздух, като се стремите да овлажнявате този в дома ви, докато използвате отопление, поставяйки купичка с вода в стаята.
  • През лятото нанасяйте балсам или червило със СПФ, за да предпазите тази нежна зона от слънчево изгаряне и от напукване.
  • Пазете устните във ветровито време, като поставите шал на лицето си.
  • Носете в себе си през зимните месеци богат балсам, който ще усетите като еликсир върху устните си, когато го използвате като спасително решение при първи симптоми на напукване на устните.
  • Ако въпреки полаганите грижи устните ви продължават да се напукват или забележите по-сериозни симптоми като кървене и цепене, консултирайте се със специалист.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

10 причини защо се напукват устните

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде варени яйца

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com