Билката, която чисти паразитите и забързва метаболизма

6469
Билката, която чисти паразитите и забързва метаболизма
Снимка: iStock

Една билка, чийто лечебни свойства, са познати още от древността, пречиства тялото от паразити, насърчава метаболизма, облекчава стомашни и други неразположения. Легендарната горчивина на пелина е възпята в поезия и песни. От древни времена са лекували болести с това лечебно растение и то продължава да се използва във фармакологията и до днес.

Пелин - полезни свойства на билката

Фитонцидите, алкалоидите и туйона в пелина влияят върху растежа и развитието на паразитите, като премахват техните отпадъчни продукти.

"Преди да използвате горчив пелин, за подготовка на стомашно-чревния тракт, е препоръчително да приемате курс от сорбенти или ленено масло. Пелинът за глисти се приема както в чист вид, така и с други билки преди хранене", казва Елена Корсун, кандидат на медицинските науки, ръководител на отдела по билколечение в Националния изследователски университет в Москва.

Билката, която пречиства черния дроб и помага за отслабване

Пелинът има изразени антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и успокояващи свойства. Това се дължи на наличието в състава му на етерични масла, активни и дъбилни вещества, фитонциди, алкалоиди, аскорбинова, ябълчена, салицилова и янтарна киселина, провитамин А и каротин.

Фитонцидите в състава му убиват и инхибират растежа и развитието на бактерии, микроскопични гъбички и протозои. Абсентинът има противовъзпалителни свойства и стимулира естествения имунитет.

"Корените на растението съдържат естествен пребиотик – инулин. Ето защо лечебните свойства на пелина са признати не само от традиционната, но и от официалната медицина", допълва Елена Корсун.

Пелинът стимулира стомашната секреция, събужда апетита и нормализира храносмилането, стимулира метаболизма, помага при стомашно-чревни и стомашни разстройства, подуване и метеоризъм. Механизмът на действие на растението е да стимулира рефлекторно дейността на стомаха благодарение на горчивите вещества в състава му (сесквитерпенови лактони). Чрез дразнене на вкусовите рецептори, разположени в устата с абсент, се увеличава секрецията на стомашно-чревния тракт.

Препарати на базата на пелин се предписват на възрастни и деца за нормализиране на функционирането на храносмилателната система, включително гастрит с ниска киселинност, жлъчни дискинезии и хроничен холецистит.

"Проучванията показват, че чаят от пелин или приемането на растението на капсули помага при синдрома на свръхрастеж на бактерии, както и антибиотиците. Научните изследвания потвърждават и хепатопротективния ефект на билката: способността да предпазва черния дроб от хепатит, включително и от медикаментозен", допълва специалистът. 

"Злоупотребата с препарати на базата на пелин и дори употребата им в нормални дози, но за дълго време, може да доведе до силно стимулиране на нервната система, симптоми на отравяне, които са придружени от тежки нервни разстройства, включително конвулсии, халюцинации, гадене, повръщане и анемия. Ето защо не трябва да превишавате дозировката и да използвате пелин повече от 2 седмици или максимум месец. Между курсовете на лечение трябва да правите паузи от поне 2 седмици. В случаите, когато е необходимо по-продължително лечение, се прави почивка от един месец и след това отново се започва прием на препаратите“, подчертава Елена Корсун. 

Ендокринолог: Това е най-добрата билка за щитовидната жлеза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com