Билката, която помага при болни бъбреци, импотентност и Алцхаймер

35463
Билката, която помага при болни бъбреци, импотентност и Алцхаймер
Снимка: iStock

Шипката, плод, получен от диворастящото растение роза, привлича значително внимание заради потенциалните си ползи за здравето в борбата с различни заболявания. Снабдена с мощна комбинация от витамини, антиоксиданти и биоактивни съединения, шипката се свързва с положителни ефекти срещу състояния като високо кръвно налягане, болни бъбреци, импотентност и болестта на Алцхаймер.

Едно от забележителните качества на шипката е способността ѝ да допринася за здравето на сърдечносъдовата система. Високото кръвно налягане, което е водещ рисков фактор за сърдечни заболявания, може да се контролира чрез диетични интервенции. Шипката съдържа съединения като полифеноли и флавоноиди, които проявяват съдоразширяващо действие, като спомагат за отпускане на кръвоносните съдове и потенциално понижаване на кръвното налягане. Освен това съдържанието на витамин С в шипката подпомага производството на колаген, който е от решаващо значение за поддържането на целостта на кръвоносните съдове.

Защо е важно да пием чай от шипка?

Заболелите бъбреци, често свързани с хронични бъбречни заболявания, могат да се възползват от противовъзпалителните свойства на шипката. Проучванията показват, че антиоксидантите, съдържащи се в шипката, могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в бъбреците. Това потенциално би могло да забави прогресирането на бъбречната дисфункция и да предложи допълнителен подход към конвенционалните лечения.

В сферата на мъжкото здраве е проучена потенциалната роля на шипката за справяне с импотентността. Еректилната дисфункция може да се дължи на различни фактори, включително намален приток на кръв към областта на пениса. Съдоразширяващите свойства на шипката, дължащи се на съединения като кверцетин и антоцианини, могат да допринесат за подобряване на кръвообращението, което потенциално подпомага еректилната функция.

Това са най-известните ползи от шипково масло за кожата

Освен това богатото съдържание на антиоксиданти в шипката може да има значение за невродегенеративните заболявания, като например болестта на Алцхаймер. Оксидативният стрес и възпалението играят ключова роля в развитието и прогресирането на болестта на Алцхаймер. Антиоксидантите, съдържащи се в шипката, особено витамин С и полифенолите, обещават да премахнат свободните радикали и да намалят възпалението. Въпреки че изследванията са все още в начален стадий, потенциалните невропротективни ефекти на шипката могат да предложат нов подход за превенция на Алцхаймер.

Важно е да се отбележи, че макар шипката да дава обещаващи резултати в тези области, тя не е самостоятелно решение. Балансираният хранителен режим, редовните физически упражнения и лекарските съвети продължават да са от решаващо значение за управлението и предотвратяването на тези състояния. Преди да се включат добавки с шипка или какъвто и да е нов диетичен елемент в ежедневието, се препоръчва консултация със здравен специалист, особено ако човек приема лекарства или има основни здравословни проблеми.

Биоактивните съединения на шипката я превръщат в потенциален естествен съюзник срещу високо кръвно налягане, болни бъбреци, импотентност и дори болестта на Алцхаймер. С напредването на научните изследвания по-задълбоченото разбиране на механизмите на шипката и интегрирането ѝ в холистичните подходи за здравеопазване може да проправи пътя към подобряване на качеството на живот и благосъстоянието.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com