Чай от мента: Лекар разкри за какво помага

12911
Чай от мента: Лекар разкри за какво помага
Снимка: iStock/Guliver

Чаят от мента се счита за най-добрата напитка за борба със стреса. Диетологът и доктор на медицинските науки д-р Мариат Мухина разкри за кои хора е най-добре тази напитка да се включи в диетата. Тя е изключително полезна при главоболие, сгъстяване на кръвта, кашлица, лош дъх и слаб имунитет.

Тялото реагира на стреса чрез повишаване на кръвното налягане, учестяване на сърдечната честота, сгъстяване на кръвта и вазоспазъм. Най-добрата антистрес напитка е ментовият чай. Съдържа голямо количество ментол, който има мощни лечебни и успокояващи свойства.

Ползи от ментовия чай

Самата мента разширява кръвоносните съдове, облекчава спазмите и подобрява притока на кръв. Съдържа още витамини А, С и група В. Последните са много важни за функционирането на невроните, уточниява д-р Мухина. В допълнение, ментовата напитка ще подобри потока на жлъчката.

"Застоят на жлъчка винаги води до промяна в състоянието на нервната система и появата на раздразнителност и агресия. Поради факта, че тази билка регулира потока на жлъчката, тя перфектно облекчава стреса и раздразнителността", споделя експертът.

Чай от мента - кой ТРЯБВА да го пие

Чаша ментова напитка помага при киселини и лошо храносмилане и може да намали симптоми като подуване на корема, болки в корема и газове. Също така е в състояние да облекчи спазми на червата. Тя помага за поддържане на нормална чревна подвижност, което помага за предотвратяване на появата на хемороиди. ⁣

Помага за облекчаване на главоболието. Често главоболието се причинява от стрес и напрегнати мускули на врата и гърба. Коментираната напитка насърчава релаксацията, така нейната консумация може да подобри състоянието.

Тя също така съдейства за елиминиране на лошия дъх. Ето защо ароматната билка е толкова често срещана съставка в пасти за зъби, вода за уста и дъвки: силният аромат и вкус маскират неприятни миризми като лош дъх. Освен това листата от билката имат антибактериални свойства, така че убиват някои бактерии, осигурявайки свеж дъх.

Ароматната напитка помага при кашлица. Когато билката се добави към гореща вода, ментолът въздейства върху слузта, която се образува в белите дробове по време на настинка. Това улеснява отстраняването ѝ от бронхите. Отлична помощ е и при болки в гърлото и суха кашлица.

Установено е, че силният аромат на ментовата напитка намалява апетита, а чаша от нея може да потисне желанието за храна и да ви помогне да се чувствате сити за по-дълго време.

Нейната консумация също така активира имунната система. Антибактериалните свойства на ароматната билка могат да предотвратят появата на патогенни микроорганизми.

⁣Още: Няма да повярвате, но това е най-добрата напитка за плосък корем

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com