"Добрият" подсладител, който бавно ни разболява

30764
"Добрият" подсладител, който бавно ни разболява
Снимка: iStock

Сукралозата е нулево калориен заместител на захарта и е изключително сладка, почти 600 пъти по-сладка от захарта.

Какво представлява сукралозата

Ако някога сте разглеждали внимателно списъците със съставките на храната, която консумирате, в даден момент вероятно сте попаднали на сукралоза. Сукралозата е бял водоразтворим изкуствен подсладител без мирис, който обикновено се използва в храни и напитки „без захар“ и „без калории“.

Защо подсладителите са по-лоши от захарта?

Храни без захар, като замразени десерти, консервирани плодове, подправки, дресинги за салати, дъвки, печива и напитки често съдържат сукралоза. Използването X като заместител на трапезната захар я прави популярна сред диетите и тези, които следят приема си а захар, особено ако търсят подсладители с нула калории.

Как се прави сукралозата

Патентованият процес на производство на сукралоза включва множество стъпки. За да се създаде този полусинтетичен подсладител, три хидроксилни групи в захарната молекула са селективно заместени с три хлорни атома. Тази молекулярна промяна води до супер сладкия подсладител на прах с нула калории, който познаваме като сукралоза.

Как човешкото тяло преработва сукралозата

Човешкото тяло не разпознава структурата на сукралозата като обикновена захар, така че тя не се съхранява или метаболизира като такава. Вместо това сукралозата се екскретира в изпражненията непроменена и малко количество се абсорбира и бързо се елиминира в урината. Проучванията показват, че сукралозата може да се предава от кърмещите майки в кърмата. Този факт дава основание да се смята, че сукралозата се задържа в мастната тъкан на тялото дълго след нейното отделяне.

Опасен подсладител може да разруши ДНК

Изкуственият подсладител сукралоза (продаван като Splenda) е широко използван и се съдържа в продукти като диетични газирани напитки и ...

Защо сукралозата е противоречива

Захарта е съставка, която повечето хора избягват, когато са на диета, така че нискокалоричните заместители на захарта естествено звучат като перфектната алтернатива, нали? Но сукралозата, подобно на други изкуствени подсладители, е много противоречива. Има проучвания, които се фокусират върху токсичността, включително неблагоприятните ефекти върху неврологичните и репродуктивните системи. Тъй като нито един от тези неблагоприятни ефекти не е открит в сукралозата, тя е одобрена за консумация като подсладител с общо предназначение. Въпреки това одобрение, консумацията на сукралоза все още е под въпрос, особено когато вземете предвид последиците от по-нови изследвания.

Резултатите от проучване от 2015 г. показват, че повишената консумация на сукралоза може да доведе до метаболитни нарушения. Друго проучване установи, че сукралозата съдържа химикал, който може да разруши ДНК на вашите клетки, които са изложени на този подсладител, което го прави генотоксично вещество. Европейският орган за безопасност на храните е определил предложен лимит за консумация на генотоксични вещества дневно, който е 0,15 микрограма. Съобщава се обаче, че само една напитка с нормален размер, подсладена със сукралоза, надвишава този праг. След по-нататъшен анализ изследователите откриха също, че сукралозата може да повлияе отрицателно на здравето на червата. Причината е, че химикалите в този подсладител могат да увредят лигавицата на червата ви, правейки я по-пропусклива.

Причинява ли сукралозата наддаване на тегло?

Подсладителите с нулево съдържание на калории са популярни сред диетите, но отговорът дали действително помагат при загуба на тегло все още не е решен. Някои проучвания не откриват връзка между нискокалоричните подсладители и наддаването на тегло, докато други са видели интересно увеличение на мозъчната активност, поддържаща неврологичните тригери, отговорни за глада за храна и апетита.  Освен това, те могат да увеличат риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Как захарта и подсладителите могат да повлияят на мозъка ви?

Вероятно сте чували някаква версия на тази история: Не яжте захар, тя е вредна за здравето ви. Действително, изследванията показват, че...

Влияе ли консумацията ѝ на кръвната захар?

Когато ядете захар, тялото ви освобождава инсулин, за да стабилизира нивата на кръвната ви захар. Като алтернатива се смята, че заместителите на захарта не повишават нивата на инсулина или кръвната захар при здрави хора. Но едно проучване установи нещо различно. В него нивата на кръвната захар и инсулина при хора със затлъстяване са били повишени, когато са консумирали сукралоза. В по-нови проучвания сукралозата повишава инсулиновия отговор към захарта, когато се приема десет минути преди глюкозата. Инсулиновата реакция на организма към подсладителите е нещо, което изисква повече изследвания. Като цяло са необходими повече изследвания, за да се знае ефектът на сукралозата върху кръвната захар.

Опасен подсладител може да разруши ДНК

Сукралозата е противоречив подсладител, който потенциално може да повлияе на инсулина и гликемичния отговор, метаболизма и апетита. Науката изрази загриженост относно това, а нови проучвания и насоки от различни здравни организации показват още повече потенциални въздействия, които този подсладител може да има върху вашето здраве. От съществено значение е да сте наясно с приема на захар от всички хранителни източници, да четете етикетите и да обмисляте алтернативи на сукралозата и други химически променени подсладители, когато се опитвате да задоволите желанието си за сладко.

Източник: Eathhis

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com