X
 
 

Експерт по инфекциозни болести: Изненадана съм донякъде от новия коронавирус

5793 0
Експерт по инфекциозни болести: Изненадана съм донякъде от новия коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver
Донякъде е изненада как се развива коронавирусът, донякъде не. От това семейство, четири коронавируси се срещат при хората. Най-популярните са ТОРС и Близкоизточния респираторен вирус. Изненадващо е, че много бързо се увеличават болните – процентът на смъртност е около 10%, което е по-ниско от времето на птичия грип. Това заяви проф. д-р Татяна Червенякова доцент в Университетската катедра по инфекциозни болести.

Необходимо е малко време – много трудно е да се направи ваксина за такива вируси, защото те се изменят много бързо, уточни експертът пред БНТ. Тя определи като успех разпознаването на генетиката и секвенцията на вируса – много близък е до SARS. Не е ясно обаче как точно се предава вирусът, уточни Червенякова.

Нови жертви и заразени от китайския коронавирус, включително в Европа

Броят на жертвите на коронавируса в Китай нарасна до 106 и почти 1300 нови случая на заразяване са потвърдени, съобщиха пред АФП китайс...

Лично аз съм леко притеснена – по-добре притеснен, отколкото безотговорен, подчерта Червенякова и увери, че властите в България се опитвали да работят в синхрон. "Не мога да кажа, че рискът е висок, защото нямаме директни полети с Китай”, добави тя и съобщи, че са сложени термокамери по летищата и мерките, които се вземат, са еднакви с тези от Европа.

Иначе в Китай са взети много сериозни мерки, като някои от тях включват пръскане по няколко пъти на ден с дезинфектанти на публични места, мерене на температурата на всички посетители на публични сгради, ежедневна информация за здравното състояние на служителите на големи компании.

Какво трябва да знаем за новия коронавирус - научете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално