Електронните и традиционните цигари увреждат клетките по един и същ начин

64528
Електронните и традиционните цигари увреждат клетките по един и същ начин

Резултатите от ново изследване показват, че парите от електронните цигари увреждат клетките по същия начин, както това прави димът от традиционните цигари, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Авторите на изследването поясниха, че отнели човешки бронхиални клетки и част от тях отгледали в среда с пари от електронни цигари, а друга част - в среда с цигарен дим.

Пушачите в Китай са повече, отколкото е населението на САЩ

Пушачите в Китай са повече, отколкото населението на САЩ - 350 млн. души спрямо 300 млн. души. Ако Пекин не вземе драстични мерки, пре...

Резултатите разкрили, че двете групи клетки имали сходни образци на генна експресия. Това означава, че е възможно да се получат клетъчни увреждания в резултат на мутации, които могат да предизвикат рак.

Има някои удивителни сходства, заяви Авръм Спира от Бостънския университет.

Според Спира и колегите му сходството не е пълно, но екипът в момента изследва дали в резултат на уврежданията клетките ще изглеждат като ракови. Учените не могат да заявят със сигурност дали електронните цигари причиняват рак, докато изследването им не е приключило. Получените резултати обаче навеждат на мисълта, че електронните цигари не са съвсем безвредни, както твърдят някои експерти.

Резултатите от изследването бяха представени в рамките на годишната конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания в Сан Диего и са публикувани в Clinical Cancer Research.

Забраняват дългите цигари в ЕС

До три години цигарите трябва да се продават в еднакви по големина кутии от 88 мм с отпечатани големи предупредителни надписи и картинк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com