Ендокринолог: Яжте тези 7 храни и хормоните ви ще са в баланс

67626
Ендокринолог: Яжте тези 7 храни и хормоните ви ще са в баланс
Снимка: iStock

Хормоните оказват голямо влияние върху благосъстоянието ни - ако не са балансирани, лошото настроение е неизбежно. Някои храни могат да помогнат за възстановяване на баланса им. Руският ендокринолог Антонина Гуреева посочва кои те. Списъкът включва кръстоцветни зеленчуци, бадемов тахан, горски плодове, ленено семе, орехи, куркума, зеленолистни зеленчуци.

7 храни за балансиране на хормоните

„Ако хормоналните нива са дисбалансирани, ние го забелязваме веднага – независимо дали се дължи на промени в настроението, изтощение или кожни проблеми“, казва ендокринологът. 

Д-р Гуреева допълва, че за оптимален хормонален контрол трябва не само да избягваме определени храни, но и да ядем правилните.

Кръстоцветни зеленчуци - те включват брюкселско зеле, броколи, зеле, карфиол.

„Кръстоцветните зеленчуци са истински регулатори на хормоналните нива. Те съдържат специално съединение, наречено индол-3-карбинол. Това помага на тялото да елиминира излишния естроген“, казва експертът.

Ето как се чисти пилето от хормони, преди да го сготвите

Горски плодове - те са с ниско съдържание на фруктоза помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и следователно на хормонални фон. Примери за нисковъглехидратни плодове включват малини, боровинки и къпини.

Горските плодове също са истински продукт за красота. Плодовете са пълни с антиоксиданти. Те предпазват клетките от увреждане и поддържат тъканите ни здрави.

"Ленените семена са богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фибри. Те също така съдържат така наречените лигнани, които имат регулиращ ефект върху нивата на естроген", пояснява специалистът.

 Зеленолистни зеленчуци - недостигът на желязо се отразява негативно на нашия хормонален фон. Особено засегнати са младите жени. Спанакът, манголдът или кейлът са страхотни източници на желязо. Една чаша задушен манголд съдържа четири милиграма желязо и ни осигурява витамин С, който подпомага усвояването на желязото.

Орехите са полезни за мозъка и концентрацията. Но те също така правят чудеса с нашето хормонално благополучие. Освен омега-3 мастни киселини, те са и с високо съдържание на полифеноли.

Куркумата се използва като лечебно растение от хиляди години и е важна част от аюрведичната диета. Подправката подпомага черния дроб, който е отговорен за синтеза и активирането на определени хормони.

Бадемовият тахан може да се използва като гарнитура за палачинки или сандвичи, като съставка в кремообразни смутита или да се консумира директно.

Още: Цветето, което задължително трябва да имате в спалнята си - то балансира хормоните и подобрява съня

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com