Ендокринолог: Това е най-полезният хляб за диабетиците

53398
Ендокринолог: Това е най-полезният хляб за диабетиците
Снимка: iStock

За диабетиците е важно да следят диетата си, а важно място в нея заема консумацията на хляб. Пълнозърнестите алтернативи на този продукт са предпочитани от тези, които са на нисковъглехидратна диета. Според ендокринолога Антонина Гуреева в тях повече протеини и по-малко въглехидрати. Това означава, че протеините и фибрите, които съдържат, могат да забавят покачването на кръвната захар и да запазят ситостта за по-дълго.

Най-добрият хляб за диабетиците

Лекарят също така отбеляза, че годността на пълнозърнестите хлебни изделия зависи от различни фактори. Например от съставките, които са в него. Някои протеинови хлябове може да съдържат скрити съставки, като малтодекстрин или други въглехидрати, които влияят отрицателно върху нивата на кръвната захар.

Ако търсите хляб с нисък гликемичен индекс, този вид определено е за вас. Според експерта трябва да се има предвид и количеството от този продукт, което се консумира.

Въпреки че този продукт е с по-ниско съдържание на въглехидрати, лекарят съветва да го консумирате умерено, за да поддържате кръвната си захар в оптимални граници.

Лекар: Хлябът с масло е отрова за тези хора

Пълнозърнестият продукт е полезен за подобряване на храносмилането и се счита за диетичен продукт. Предпазва от диабет и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, подобрява настроението, намалява желанието за ядене на сладко и вредни храни. Колкото повече фибри има в този продукт, толкова по-здравословен е той. Пълнозърнестите хлебни изделия не трябва да съдържат много сол или захар, в противен случай те няма да са полезни. С повишено внимание те трябва да се консумират от хора със стомашно-чревни заболявания: язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Пълнозърнестият хляб има приятен и сладък вкус. По структура той е по-плътен и по-тежък от хляба, приготвен от обикновено брашно. Кората е тъмна на цвят, съдържа парченца трици.

В пшеничното зърно почти всички полезни вещества - витамини, ензими, аминокиселини - се съдържат в обвивката му. Вътрешната част на зърното всъщност е почти чисти въглехидрати, които толкова се страхуват от загуба на тегло и които могат доста да развалят диетата. Калорично съдържание на пълнозърнестия продукт е 247 kcal на 100 грама.

За производството на обикновено брашно се използва само силно натрошената сърцевина на зърната. Съответно тялото ни не получава почти никакви полезни вещества с него, но в същото време се снабдява обилно с въглехидрати, в повечето случаи ненужни. Това води до метаболитни нарушения, често много сериозни.

В същото време пълнозърнестият хлебен продукт включва всички компоненти на зърното, осигурява на тялото ни енергия с въглехидрати, витамини и ензими с обвивка. Тази смес се абсорбира по-добре, активира червата и не нарушава метаболизма в организма.

Още: Лекар: Това е най-полезният хляб за червата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com