Есента носи със себе си много опасности за тялото, ето как да се предпазите

4318
Есента носи със себе си много опасности за тялото, ето как да се предпазите
Снимка: iStock

Идването на есента носи промени в природата, в начина ни на живот и в човешкото тяло.

Независимо дали става дума за суха кожа или повишен косопад, телата ни със сигурност преминават през някои нормални промени, които могат да бъдат научно обяснени по това време на годината. Излишно е да се казва, че те се различават от човек до човек.

„Bright Side“ разкрива тайната на нашите “есенни тела“:

Суха кожа

Един от най-големите ефекти на есента върху тялото ни е сухата кожа. Дерматолозите са доказали, че всяка сезонна промяна в температурата действа като шок, нарушавайки типичния химичен баланс и причинявайки сухота. Есента не е изключение.

Един бърз съвет: поддържайте кожата си хидратирана, като пиете вода и консумирате богати на вода храни. Не забравяйте да използвате овлажнители.

Косопад

Това е особено често и докато някои се страхуват да не останат плешиви, други го намират за нормално през този сезон. Причината за косопада през есента е остатъчният спомен от еволюцията. Човек се нуждае от допълнителна коса през лятото, за да предпази скалпа си от UV светлина, но щом тази защита вече не е необходима, косата започва да пада.

Един бърз съвет: За да поддържате косата си здрава през есента, трябва да я запазите хидратирана, да избягвате миенето с гореща вода и да правите редовни масажи на скалпа.

Спане по-дълго от обикновено

Намаляването на количеството дневна светлина през есента се отразява на цикъла сън-будност на тялото. Колкото по-малко сте изложени на светлина през деня, толкова повече се чувствате уморени.

Един бърз съвет: Опитайте се да се наслаждавате на слънцето винаги, когато е налично, и да си почивате колкото можете повече – със сигурност няма да ви навреди.

Консумация на "мазни" храни

Есента е сигнал за края на лятото и идването на зимата, така че мозъкът ни изпраща сигнали до тялото за увеличаване на производството на мазнини. Започваме да ги трупаме, за да се подготвим за зимата и да преживеем по-ниските температури. Така във време, когато времето е студено, се нуждаем от храни, богати на въглехидрати и мазнини.

Един бърз съвет: Най-доброто, което можете да направите, е да сте максимално активни и да контролирате храненето си, за да избегнете здравословни проблеми.

Тревожността расте

Преходът от лято към есен може да повлияе на настроението ни – това се нарича сезонно афективно разстройство (САД). Есента натрупва тревога поради началото на новата учебна година и съжаление, че не сте постигнали желаните цели през лятото.

Един бърз съвет: Ако се чувствате изтощени, опитайте се да участвате в дейности на открито и да се наслаждавате на слънчевата светлина колкото е възможно повече. Витамин D играе огромна роля в регулирането на настроението и борбата с депресията.

Жажда и тъмна урина може да издават опасна болест

Британски учени проведоха най-голямото досега проучване на пациенти с рак на панкреаса и заедно с вече известните 21 симптома на това о...

Есенното слънце може да увреди очите 

През есента слънцето е слабо и общото количество UV радиация е високо, което излага очите ни на опасност. Това дори може да доведе до сериозни състояния, като фотокератит – прекомерно излагане на UV лъчение, което може да доведе до изгаряния на роговицата и/или конюнктивата.

Бърз съвет: Защитете очите си, като носите слънчеви очила или шапка.

Податливост на вирусни заболявания

През есента климата се променя, а с това и температурите. Това създава благоприятна среда за разпространение на грип и други вируси, което прави хората по-склонни да се разболеят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com