Ето кои хора са най-застрашени от деменция

27935
Ето кои хора са най-застрашени от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Редовното лишаване от сън в средна възраст е свързано с повишен риск от деменция в напреднала възраст, според ново проучване. Статията е публикувана в списание „Nature Communications“.

Учени от Франция, Великобритания и Финландия, водени от Северин Сабия от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, анализираха данните от второто по рода си проучване Whitehall II, стартирало през 1985-1988 г. във Великобритания. 

Основната цел на изследването е била да се определят условията на живот и други социални фактори, влияещи върху здравето, предимно развитието на сърдечно-съдови заболявания и смъртността. Като цяло по проекта Whitehall II, координиран от King's College London, са били анкетирани над 10 000 държавни служители на възраст между 35 и 55 години, от които две трети са били мъже и една трета жени. Наблюденията на участниците в проучването все още продължават.

Един от параметрите на анализа е била средната продължителност на съня. Участниците я оценили сами, а за точна оценка някои от тях са използвали специални устройства, акселерометри, които носели през нощта.

Авторите анализират как продължителността на съня е свързана с риска от развитие на деменция в три възрастови групи: 50, 60 и 70-годишни. Общият размер на извадката е бил 7959 души, които са били проследявани поне 25 години. В момента 521 са диагностицирани с деменция.

Ето как най-лесно да изчистите тялото си от токсини и да имате силен имунитет

„Въпреки че е известно, че зараждащата се деменция влияе върху циклите на сън и събуждане, въпросът дали параметрите на съня в средната възраст влияят на късната деменция остава въпрос на дискусия, тъй като повечето проучвания не вземат предвид възрастта, когато се изчислява продължителността на съня“, се казва в статията. 

Сега този параметър е взет под внимание. Резултатите показват, че и при трите възрастови групи рискът от развитие на сенилна деменция, независимо от социално-демографски, поведенчески и други провокиращи фактори като кардиометаболитни нарушения или психични проблеми, е с 30 процента по-висок при тези, които са постоянно лишени от сън, т.е спящите 6 или по-малко часа на ден. Нормалната продължителност на съня е изчислена от изследователите на 7 часа на ден или повече. 

В същото време, ако в групата на 70-годишните е проблематично да се установят причината и следствието, тъй като безсънието често придружава деменцита, то при хората на средна възраст липсата на сън, свързана с начина на живот, според авторите, провокира развитието на деменция в напреднала възраст.

Всяка година в света се съобщава за около 10 милиона нови случаи на деменция. При повечето от тях нарушението на съня е често срещан симптом. Сега учените са показали, че моделите на сън в по-млада възраст, преди появата на сенилни невродегенеративни прояви, могат да допринесат за развитието на това заболяване и правилните модели на сън са важни за здравето на мозъка на всяка възраст.

Авторите планират да проведат бъдещи проучвания, за да определят дали подобряването на модела на съня в средна възраст може да предотврати деменция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com