Ето кои храни подобряват мозъчната дейност

17374
Ето кои храни подобряват мозъчната дейност
Снимка: iStock/Guliver

Известно е, че определени храни помагат както за общото здраве на човешкия организъм, така и за отделните органи в тялото, но за първи път учени от Университета в Илинойс свързаха приема на моненаситени мастни киселини (МНМК) с интелигентността. Този вид вещество, което се намира в зехтина, ядките и авокадото, си взаимодейства с мрежата от неврони на мозъка и по този начин подпомага неговата дейност, пише научният сайт „Сайънс дейли“.

В рамките на проучването, което е било проведено сред 99 доброволци, са сравнени данни за МНМК в човешката кръв, данни за мозъчна активност и резултати от общи тестове за интелигентност.

Електромагнитни импулси за "заглушават" гласовете на болните от шизофрения

Френски научен екип е успял да открие зоната в мозъка, от която идват „гласовете“ при болни от шизофрения и частично да ги ...

Според един от водещите изследователи в изследването Арън Барби целта му е била да се постигне разбиране за това как хранителните вещества могат да бъдат използвани за подобряване на мозъчната дейност и начина, по който те влияят на мозъка.

Конкретният повод учените да се спрат на точно този вид мастни киселини са предишни изследвания, според които т. нар. средиземноморска диета, богата на МНМК, е изключително полезна за дейността на мозъка.

Шофирането повече от 2 часа на ден намалява интелигентността

Шофирането повече от 2 часа на ден устойчиво намалява интелигентността, сочи ново проучване.Учени, прослдяващи ефекта на уседналия начи...

„В миналото подходът беше да се потърси фокус върху индивидуалните хранителни вещества. Но ние знаем, че приемът на храна не зависи от някое конкретно вещество, а по-скоро отразява по-широкообхватни модели на хранене“, посочи Барби.

Снимки: Pixabay

Резултатите от изследването са установили, че интелигентността се свързва с тази част на мозъка, която отговаря за изпълнението на задачи, изискващи внимание и такива, свързани с изпълнението на неща от ежедневието. Според тях хората с по-високи нива на МНМК в кръвта си показват по-голяма ефективност на работата на тази определена мрежа в мозъка си, предаде БГНЕС.

Психопатите си падат повече по моментните наслади

Мозъците на психопатите са констуирани по такъв начин, че отдават по-голяма важност на непосредствените, моментни наслади в живота, вме...

По думите на Барби откритията на неговия екип ще стимулират и други изследвания за това как храната влияе на работата на мозъка и интелигентността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com