Ето кой е най-добрият плод за сърцето, черния дроб и стомаха

6406
Ето кой е най-добрият плод за сърцето, черния дроб и стомаха
Снимка: iStock

Един вкусен плод е едновременно полезен за сърцето, черния дроб и стомаха. Когато папаята е узряла, тя е месеста и сочна, а вътре има много черни кръгли семена. Вкусът на папаята наподобява нещо средно между пъпеш и манго. Не само пулпата на папаята се яде, но и семената. Смилат се и се използват вместо черен пипер. Листата от папая също са годни за консумация.

Защо папаята е толкова полезна?

Първата суперсила на папаята е, че този плод помага на сърцето. Тя съдържа високи нива на антиоксиданти като витамин А, витамин С и витамин Е, съобщава изданието The Health Site.

Учени: Този евтин зеленчук е най-полезен за сърцето и кръвта

Диета с високо съдържание на антиоксиданти може да намали риска от сърдечни заболявания. Антиоксидантите предотвратяват окисляването на холестерола. Когато холестеролът се окислява, това води до натрупване на плака в артериите и атеросклероза.

Плодовете на папаята също са богати на фолиева киселина, която е важна за превръщането на аминокиселината хомоцистеин (съдържаща се главно в месото) в по-малко вредни аминокиселини. Високите нива на хомоцистеин са опасни, защото увеличават риска от сърдечни заболявания.

Друга суперсила на папаята е важна за нашето храносмилане. Плодът съдържа два ензима - папаин и хемопаин. Те усвояват протеините и следователно улесняват работата на стомашно-чревния тракт. Но семената от папая предпазват черния дроб и дори се използват като естествен лек за чревни паразити.

Папаята съдържа и много витамин С, който е важен за нашия имунитет.

Как да изберем зряла папая?

Зрялата папая обикновено е жълта, оранжева или червеникави на цвят, въпреки че има и зелени сортове. Допускат се малки зелени петънца по оранжевите плодове - те не влияят на вкуса.

За да определите степента на зрялост на папаята, леко натиснете плода с пръсти. Зрялата папая ще бъде малко мека, но не прекалено. Ако плодът е твърд, той все още не е узрял; ако папаята е много мека, тя вече е презряла.

Помиришете плода в основата, където е било стъблото. Зрялата папая има приятен, сладък аромат. Ако не миришете почти нищо, плодът е все още зелен.

Изберете папая, която изглежда тежка за размера си. Това показва, че плодът е сочен и узрял. Зрялата папая трябва да е твърда.

След закупуване зрялата папая е най-добре да се съхранява в хладилник. Неузрелите плодове могат да се оставят на стайна температура за няколко дни, за да узреят.

Има и прост трик за супер бързо узряване: поставете папаята в хартиен плик с ябълка, банан или авокадо. Тези плодове отделят етилен, който насърчава узряването. Затворете плика и оставете на топло място. Проверявайте папаята всеки ден, докато омекне.

Кардиолог: Тази храна ускорява стареенето на сърцето повече от солта

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com