Ето защо не трябва да стоим цял ден на плажа и колко опасно може да бъде това

12656
Ето защо не трябва да стоим цял ден на плажа и колко опасно може да бъде това
Снимка: iStock

Как да защитите здравето си по време на активна лятна ваканция?

Първо, нека разберем какво е тен по отношение на химията.

Когато лежим на шезлонг на слънце, кожата е защитена от въздействието на слънцето и произвежда меланин. Именно той ни боядисва в „бронзов“ цвят. Ако прекарвате твърде много време на слънце, „системата“ за производство на меланин може да се повреди - човек може да развие старчески петна по кожата. Това са или кафяви участъци - хиперпигментация, или бели зони - витилиго. Появата на витилиго е сигнал за спешно спиране на слънчевите бани.

Само това ще ви спаси от КРАДЦИТЕ на плажа

През август месец много семейства и компании решават да се отправят към плажовете у нас и в чужбина. Понякога обаче самото плажуване мо...

По принцип лекарите не съветват излагането на различни части на тялото ви на слънце твърде дълго.

Прекомерното излагане на ултравиолетово лъчение намалява колагена, появяват се бръчки, а кожата изсъхва отвътре. Освен това дългият престой на слънце, особено от 10 до 16 часа, може да доведе до онкологични заболявания.

Разбира се, престоят под яркото слънце също има положителен ефект: човек развива хормон на щастието, повишава имунитета, синтезира важен витамин D. Интересното е, че освен всичко друго този витамин намалява риска от рак - оказва се, че кратък престой на слънце по някакъв начин ни помага да се предпазим от рак.

Как правилно да се печем на слънце?

Няколко МИТА за печенето на слънце, които УВРЕЖДАТ кожата

Всички обичате лятната почивка на море под зоркото слънце и мекия пясък. За да сме изцяло подготвени за нея обаче, трябва да вземем със...

Лятото е страхотно време на годината, когато можете да носите ярки тоалети, да плувате в морето и да се наслаждавате на общуване с приятели през топлите вечери. Ето защо много хора обичат лятото. За съжаление, малко хора смятат, че поради смяната на сезона е необходимо да се промени обичайната грижа за кожата и тялото. Това е особено вярно за нежния пол, който обича да прави слънчеви бани с часове под парещото слънце, забравяйки за необходимостта от използване на различни лосиони и кремове.

Дори ако имате доста тъмен тон на кожата и прекарвате 20-30 минути на ден на слънце, съществува риск да получите много неприятни последици за тялото си. Сухата и стегната кожа, възрастовите петна, бръчките и дори рискът от рак са всички последици от неправилното слънчеви бани и липсата на подходяща грижа за кожата.

Ето какви са препоръките на козметиците за това как да получавате слънчеви бани безопасно, получавайки само ползи от ултравиолетовите лъчи.

Нанесете слънцезащитен крем 20 минути преди да излезете навън. Ако отивате на плаж, важно е да се уверите, че вашият слънцезащитен продукт вече работи активно в момента, в който първият слънчев лъч ви удари. Когато посещавате плажа, не забравяйте да нанасяте крема няколко пъти на ден, защото водата измива продукта, оставяйки кожата ви незащитена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com