ГМО бактерии ще диагностицират и лекуват рак

7979
ГМО бактерии ще диагностицират и лекуват рак

Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са модифицирали стомашни бактерии по такъв начин, че те станали способни да откриват симптоми на заболявания на органите на храносмилателната система.

Изследването, публикувано в сп. Cell Systems, дава широки възможности за търсене на иновационни методи за лечение на стомашно-чревни заболявания.

В Германия се засилва натискът за общонационална забрана на ГМО

Общо пет германски провинции притискат германския министър на селското стопанство Кристиян Шмид за федерален закон, с който да се забра...

Изследователската група начело с доцента по информатика и биологично и електротехническо инженерство Тимъти Лу и професора по биологично инженерство Кристофър Фойт са разработили няколко генетични модификации, позволяващи на учените с точност да програмират бактериите за откриване и лечение на заболявания на стомаха и червата и дори рак на дебелото черво.

В хода на изследванията учените се опирали на предишните си опити в областта на генното инженерство.

По-рано американски биолози са провеждали аналогични опити с бактерията E.coli. Но концентрацията на тези бактерии в организма на човека се оказала малка – тя е само 0,1% от стомашно-чревните бактерии. Затова учените се спрели на B. Thetaiotaomicro, която съставлява 12% от бактериите в храносмилателната система и присъства при 46% от хората.

„Искахме да работим с бактерии, които присъстват у повече хора в големи концентрации и могат стабилно да „заселят“ червата в продължение на дълго време“, обяснява избора на изследователите доцент Тимъти Лу.

САЩ разочаровани, страните от ЕС сами ще решават за ГМО

САЩ изразиха загриженост от плана на ЕС да разреши на държави-членки сами да решават дали да внасят спорните генетично модифицирани (...

В хода на работата учените използвали мишки. Изследователите изяснили, че разработената от тях генна модификация позволила на бактериите, заселващи червата на животните, да „запомнят“ какво точно са яли мишките. Освен това бактерията B. Thetaiotaomicro успяла да фиксира патологиите в организма.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com