Хепатит: Видове, симптоми и лечение

28663
Хепатит: Видове, симптоми и лечение
Снимка: iStock/Guliver

Какво е хепатит?

Хепатитът се отнася към възпалителните заболявания на черния дроб. Често негов причинител се оказва вирусна инфекция, но може да възникне и в резултат от въздействието на други фактори.Например, така нареченият автоимунен хепатит се проявява вследствие от употребата на лекарства, алкохол и попадането на токсични вещества в кръвта. В този случай тялото започва да произвежда антитела срещу чернодробната тъкан. Черният дроб е разположен в дясната горна част на корема. Той изпълнява множество важни функции с влияние върху метаболизма, които са свързани с:

  • производство на жлъчка - то е от съществено значение за храносмилането;
  • филтриране на токсини от тялото;
  • екскреция на билирубин (продукт на разградените червени кръвни клетки), холестерол, хормони и лекарства;
  • разграждане на въглехидрати, мазнини и протеини;
  • активиране на ензими, които са от съществено значение за функциите на тялото;
  • съхранение на гликоген (форма на захар), минерали и витамини (A, D, E и K)
  • синтез на кръвни протеини, като албумин;
  • синтез на коагулационни фактори.

По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, приблизително 4,4 милиона американци в момента живеят с хроничен хепатит В и С. Много от тях дори не подозират, че страдат от това заболяване.Възможностите за лечение варират и са в пряка зависимост от диагностицирания вид хепатит. Превенцията е възможна чрез имунизация и предпазни мерки, приложими в ежедневието.

5-те вида вирусен хепатит

Вирусните инфекции на черния дроб, класифицирани като хепатит, включват хепатит А, В, С, Д и Е. За всеки вирусно предаван тип на заболяването е отговорен определен вирус.Хепатит А винаги се характеризира с остро, но краткосрочно протичане, докато типовете В, С и Д се развиват продължително и често придобиват хронична форма.Хепатит Е също протича в остра форма и е изключително опасен, особено при бременни жени.

Хепатит А

Причинител на този тип хепатит е хепатитният вирус (HAV). В случая инфекцията се предава най-често чрез консумация на храна или вода, замърсена с екскременти от човек, заразен с хепатит А.

Хепатит Б

Този тип хепатит се предава чрез контакт с инфектирани телесни секрети като кръв, вагинален секрет или сперма, които съдържат хепатитния вирус В (HBV).Инжектиране на наркотици, незащитен полов контакт със заразен партньор или споделянето на средства за лична хигиена (самобръсначки, четки за зъби и др.) със заразен човек, увеличават риска от инфектиране с хепатит В.По данни на CDC около 1,2 милиона души в САЩ и 350 милиона души в света живеят с това хронично заболяване.

Хепатит С

Причинител на този тип хепатит е хепатитният вирус С (HCV). Той се предава както HBV -  чрез директен контакт със заразени секрети. Това най-често се случва при инжектиране на наркотици и незащитен сексуален контакт с човек, заразен с хепатит С.HCV е сред най-често предаваните вирусни инфекции в САЩ. Между 2,7 и 3,9 милиона американци към настоящия момент живеят с хронична форма на тази инфекция, според данни на CDC.

Хепатит Д

Известен още като делта хепатит, хепатит Д представлява сериозно чернодробно заболяване, причинено от хепатитния вирус Д (HDV).Инфектирането се осъществява чрез директен контакт със заразена кръв. Това е рядка форма на коментираното чернодробно заболяване, която се появява във връзка с инфекция с хепатит В.HDV не може да се размножава без наличието на хепатитния вирус В. Това заболяване е по-рядко срещано в Съединените щати.

Хепатит Е

Причинител на този тип хепатит е ентерално предаваният хепатитен вирус Е (HEV). Среща се главно в райони с лоши санитарно-хигиенни условия. Обикновено е резултат от поглъщане на вода, замърсена с екскременти. Това заболяване е рядко срещано в Съединените щати. Въпреки това, случаи на хепатит Е са докладвани в Близкия изток, Азия, Централна Америка и Африка, според данни на CDC.

Причини за неинфекциозен хепатит

Алкохол и други токсини

Прекомерната консумация на алкохол води до увреждане и възпаление на черния дроб. Това заболяване е известно като алкохолен хепатит.Алкохолът уврежда клетките на черния дроб. С течение на времето може да доведе до чернодробна недостатъчност, цироза, фиброза и уголемяване на черния дроб.Други причини за хепатит с токсична етиология включват прекомерна употреба на лекарства и неконтролирано излагане на вредното въздействие на токсични вещества.

Автоимунен отговор

В някои случаи имунната система приема черния дроб като нашественик и започва да го атакува. Автоимунният отговор води до възпаление в хронична форма, което може да варира от леко до тежко и често затруднява чернодробната функция. При жените това заболяване се среща с три пъти по-висока честота, отколкото при мъжете.

Общи симптоми на хепатит

Хроничните инфекциозни форми хепатит тип В и С често протичат без симптоми в началото. Симптоматиката може да не се прояви, докато увреждането не засегне чернодробната функция. Клиничната картина при остър хепатит се проявяват бързо и включва:

  • умора
  • грипоподобни симптоми
  • потъмняване на урината
  • изпражнения в блед цвят
  • болки в корема
  • загуба на апетит
  • необяснима загуба на тегло
  • пожълтяване на кожата и склерата на очите (това може да е признак на жълтеница).

Хроничният хепатит се развива бавно и в случая описаните симптоми може да са едва доловими.

Как се диагностицира хепатит?

Анамнеза и физикален преглед Диагностицирането на хепатит започва със снемане на анамнеза от Вашия лекар с цел определяне на всички налични рискови фактори за възникването на инфекциозна или неинфекциозна форма на заболяването.По време на физикалния преглед не е изключено специалистът натисне корема Ви, за да провери дали усещате болка. Този метод дава информация за евентуално увеличение на черния дроб.Лекарят обръща специално внимание на цвета на кожата и склерата на очите.

Тестове за чернодробна функция/биохимия

Тестовете за чернодробна функция се извършват чрез кръвни проби с цел определяне функционалната ефективност на черния дроб.Анормалните резултати са първична индикация за наличието на проблем, особено ако не са налични никакви отклонения при физикалния преглед.Повишените нива на чернодробни ензими в кръвта показват, че черният дроб е увреден или не функционира правилно.

Други кръвни изследвания

Ако тестовете за чернодробна функция са с анормални резултати, Вашият лекар вероятно ще назначи други кръвни тестове с цел откриване източника на проблема.В случая са приложими тестове за вируси, които причиняват хепатит, както и тестове за проверка на антитела, налични при автоимунната форма на заболяването.

Преглед с ултразвук

Чрез ултразвукови вълни ехографията създава реален образ, визуализиращ органите в корема. Този метод позволява на специалиста да получи информация в реално време за състоянието на Вашия черния дроб и органите около него. Чрез ултразвуковото изследване може да се установи наличието на:

  • течност в корема
  • увреждане или уголемяване на черния дроб
  • чернодробни тумори
  • аномалии в жлъчния мехур

Понякога ултразвуковото изследване дава информация и за състоянието на панкреаса, а това може да се окаже от полза при определяне на причината за нарушената чернодробна функция.

Биопсия на черния дроб

Чернодробната биопсия е инвазивна процедура, която включва вземането на проба от тъканта на черния дроб. Извършва се през кожата със специална игла и не изисква оперативна интервенция. Чрез ултразвук специалистът определя точното място за вземане на  пробата.Този диагностичен метод дава информация за влиянието на инфекцията или възпалението върху чернодробната функция. Приложим е и за вземане на проби от всички зони в черния дроб, които изглеждат анормални.

Как се лекува хепатит?

Възможностите за лечение се определят от конкретния тип хепат и от формата, в която протича инфекцията - остра или хронична.

Хепатит А

Този вид на заболяването обикновено не изисква лечение, тъй като протича краткосрочно. Препоръчва се лечебна почивка, ако симптомите причиняват сериозен дискомфорт. При появата на оплаквания като повръщане или диария, следвайте указанията на Вашия лекар за хидратация на организма и диетично хранене.Ваксината срещу хепатит А е ефективна мярка за предотвратяване на този вид инфекция. Тя е част от имунизационния календар за деца на възраст между 12 и 18 месеца и включва две имунизации.Ваксината срещу хепатит А е приложима и за възрастни. Може да се комбинира с ваксината срещу хепатит Б.

Хепатит Б

Острата форма на този тип чернодробно заболяване не изисква специфично лечение.Хроничната форма се лекува с антивирусни лекарства. Подобна терапия е скъпоструваща, тъй като се прилага в продължение на няколко месеца или години.Лечението на хроничен хепатит В изисква редовни медицински прегледи и оценка на състоянието на пациента, за да се определи дали вирусът реагира на лечението.Това заболяване също може да бъде предотвратено с поставянето на ваксина.CDC препоръчва тя да бъде поставяна на всички новородени. В случая ваксинирането е поредицата от три ваксини, които обикновено се поставят през първите шест месеца от живота на кърмачето. Ваксината е препоръчителна и за всички медицински служители.

Хепатит С

За лечение на остри и хронични форми на хепатит С се използват антивирусни лекарства. Обикновено в този случай лечебният протокол включва комбинация от антивирусни медикаменти. Възможно е да са необходими допълнителни изследвания, за да се определи най-добрата форма на лечение.Пациентите с цироза (възпаление на черния дроб) или друго чернодробно заболяване в резултат на хроничен хепатит С, могат да се подложат на трансплантация.Понастоящем не съществува ваксина срещу този хепатитен вирус.

Хепатит Д

За лечение на чернодробното заболяване от този тип не съществуват специфични антивирусни лекарства.Проучване на CDC от 2013 година посочва, че медикаментът алфа интерферон, може да се използва при лечение на хепатит Д, но терапията с него показва подобрение само при около 25 до 30% от пациентите.Ваксината срещу хепатит В може да се използва като превенция и този случай, тъй като хепатитният вирус В е необходим за развитието на Д вируса от същия тип.

Хепатит Е

Рязко увеличение на заболелите от хепатит в страната

Сериозно повишение на случаите на заболели от хепатит в цялата страна. Министерството на здравеопазването обяви епидемични взривове в о...

Към настоящия момент не са налични специфични медицински терапии за лечение на хепатит Е. Този тип инфекция често протича в остра форма, която обикновено отшумява сама.Протоколът за пациенти с хепатит Е обикновено включват препоръки за достатъчно почивка, прием на много течности, пълноценно хранене и избягване консумацията на алкохол. Бременните жени, които развиват тази инфекция, е необходимо да се подлагат на чести прегледи.

Автоимунен хепатит

Кортикостероидите (Преднизон или Будезонид) са изключително важни при ранното лечение на автоимунен хепатит. Те са ефективни при около 80% от пациентите с това заболяване.В лечението често се включва и Азотиоприн (Imuran) - лекарство, което потиска имунната система. Препаратът се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с кортикостероиди. Алтернативи на Азотиоприн са Микофенолат (CellCept), Такролимус (Prograf) и Циклоспорин (Neoral), които също потискат автоимунния отговор.

Съвети за превенция на хепатит

Хигиена

Спазването на добра лична хигиена е един от ключовите начини да се избегне заразяване с хепатит А и Е. Ако пътувате до страна с нисък жизнен стандарт, задължително трябва да избягвате консумацията на местна вода, лед, сурови или недопечени черупчести мекотели и стриди, плодове и зеленчуци, които не се преминали термична обработка. За да се предпазите от хепатит от тип В, С и D, предаващи се по кръвен път, избягвайте:

  • използването на общи средства за инжектиране на медикаменти и наркотици
  • споделянето на самобръсначки с друг човек
  •  използването на чужда четка за зъби
  • докосване на кръв или кървящи рани на друг човек

Хепатит В и С са заболявания, с които може да се заразите, чрез незащитен сексуален контакт. Рискът от инфекция намалява при използване на защитни средства по време на полов акт. 

Ваксина

Ваксинирането е ключов фактор за предотвратяване на коментираното заболяване. Налични са ваксини за предотвратяване на развитието на хепатит А и Б.В момента се разработват ваксини срещу хепатит С.В Китай вече съществува ваксина срещу срещу тип Е на заболяването, но в Съединените щати подобна ваксина не е налична.

Усложнения при хепатит

Хепатитът - тихият убиец

"Над 257 милиона души по света са заразени с хепатит В, а други 71 милиона живеят с хронична инфекция с хепатит С, докато 4,5 милиона д...

Хроничните форми на хепатит В и С често може да доведат до по-сериозни усложнения. Тъй като вирусът засяга черния дроб, пациентите с този тип заболяване са изложени на риск от:

  • хронични чернодробни болести
  • цироза
  • рак на черния дроб

При дисфункция на черния дроб може да възникне чернодробна недостатъчност. В този случай усложненията включват:

  • нарушения в коагулацията
  • събиране на течност в корема (заболяването е известно като асцит)
  • портална хипертония - изразява се в повишено кръвно налягане в порталните вени, които влизат в черния дроб
  • бъбречна недостатъчност
  • чернодробна енцефалопатия - включва умора, загуба на паметта и намалени умствени способности поради натрупването на токсини ( амоняк и други токсични вещества), които засягат мозъчната функция
  • хепатоцелуларен карцином - форма на рак на черния дроб
  • летален край

На пациентите с хроничен хепатит В и С се препоръчва да избягват алкохола, защото токсините в него съдействат за ускоряване на чернодробните заболявания.Някои добавки и лекарства също оказват влияние върху чернодробната функция.Ако страдате от хроничен хепатит В или С, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете прием на лекарства или добавки.

Още:

Детоксикация на черния дроб

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com