Хепатит А – болестта на мръсните ръце

7560
Хепатит А – болестта на мръсните ръце
Снимка: iStock/Guliver

Докато траят летните почивки, хигиената не винаги е на изрядно ниво, особено по басейните и на плажа. Това обяснява и многобройния случаите на заразени с хепатит А, през есента. Неслучайно, хепатит А се нарича още „болестта на мръсните ръце“.

Вирусните инфекциозни заболявания са предизвикани от специфични хепатотропни Зируси. Последните предизвикват чернодробно дифузно възпаление. Познати са до момента и други видове вируси, хепатит А, В, С, D, а отскоро и хепатит тип Е.

 

Острият вирусен хепатит А

Острият хепатит А вирус е доброкачествено заболяване. То не се проявява с хронифициране, но засяга черния дроб и функциите му. Причинява се от единствения по рода си Hepatovirus, рода на хепатитен вирус А. Вирусът няма липидна външна обвивка, което обяснява и устойчивостта му в околната среда. Не се поддава на спирт, нито на киселини или етер.

Източник на инфекцията

Диагностицирането на хепатита при напълно здрави хора се изразява в пожълтяване на кожата. Главен механизъм за предаване на инфекцията е фекалноорален път. Предава се по алиментарен, воден и контактно-битов начин.

В повечето случаи епидемиите с хепатит А са в резултат на замърсена питейна вода, повърхности или храни. Често виновници са храни като сандвичи или салати, нетретирани термично. Понякога се предава, чрез замърсени морски продукти от канални води.

Рискови групи застрашени от хепатита А

От вируса заболяват най-често децата и техните родители, роднини, които са били в пряк контакт.

Инкубационен период на вирусен хепатит А

Карантинния период на заразени с вируса трае от 14 до 45 дни. Той протича в няколко фази.

Първата фаза е продромална и започва постепенно. Характеризира се с обща слабост, намалена физическа активност, гадене, понижен апетит, а понякога и повръщане. На моменти може да е съпроводена от временна диария или грипоподобна симптоматика. Отшумява в рамките на 2 - 5 дни.

Следващият етап е фазата иктерична. Характеризира се с пожълтяла кожа, склерите, потъмняване на урината и изсветляване на фекалиите. В този период може да има и лек сърбеж по тялото и кожата, понякога усещане за тежест в дясното подребрие и епиаастриум, които са в резултат на увеличения черен дроб. Понякога засегнатия може да изпитва тъпа болка и в лявото подребрие, което се дължи на увеличен далак (слезка).

Третият и последен етап от хепатита А е реконвалесцентен (възстановителен). Той трае 2 - 4 месеца.

Всеки пациент с оплаквания като жълтяване на кожата и склери, потъмняване на урината или светли изпражнения, трябва да посети лекар и да се консултира с инфекционист.

Диагноза хепатит

Диагноза се поставя само след редица клинични изследвания и на база получени резултати. Това, какъв точно е хепатитът се определя, чрез вирусолоаични изследвания

Важно: Всички типове хепатит се проявяват след контакт, предаден по слузест, секретен или кръвен път. Разпространяват се, чрез вода и храни, замърсени с изпражнения на болни.

ХЕПАТИТЕН ВИРУС А

При вземане на материал (хепатитни маркери) с кръв от пациента може да се установи има или не наличие на вируса. До получаване на резултата (72 часа) пациентът е подлаган на терапия в болнични условия. Хепатопротективната терапия не се определя от вида хепатит. Всеки засегнат с някои от вирусите е подлаган на такава превантивна мярка.

Усложнения от хепатит А

Този вирус не хронифицира, но понякога се изразява в тежки форми, които могат да доведат до редица усложнения. Задължителна и важна е консултацията със

специалист по инфекциозни болести, хоспитализация, лечение с терапия хепатопротективна и подпомагаща чернодробната функция, придружена от глюкозни вливания.

От значение за цялостното излекуване е и стриктния режим на пациента, спазване на диета, в която задължително се избягват мазни и пържени храни, кафе, силни чайове, алкохол, ядки и целулозни храни, някои пресните плодове и зеленчуци.

Симптомите, които се проявяват няколко седмици са типични, заедно и с умората, която трае няколко месеца

Холестазната форма на хепатит А, се проявява с покачване на показателите АЛАТ и АСАТ в кръвта. В редки случаи се наблюдава летален изход. Имунитетът е занижен, след прекарване на болестта, хепатитът не хронифицира.

Хепатит А не крие риск за плода по време на бременност, но има опасности за бременната. Той може да протече по-тежко по отношение на инфекцията.

Превенция срещу ХЕПАТИТ А

Следенето за добра хигиена е много важно. Миенето на ръцете си и хранене в предимно домашни условия е добро начало за намаляване на риска от заразяване.

В чужбина, в някои държави заболяването е по-широко разпространено. Най-добрата профилактика, срещу хепатит А е ваксината и тя не е задължителна. Дори в имунизационния календар на страната ни е препоръчителна. Препоръчително е да се поставя на деца, подрастващи и по-възрастни хора. След поставяне на първата ваксина се прави и втора, бустерна, между 6-ия и 12-ия месец, след първата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com