Хормонът пролактин: причини за увеличаване и намаляване

20406
Хормонът пролактин: причини за увеличаване и намаляване
Снимка: iStock

Пролактинът е пептиден хормон, който се свързва предимно с лактацията и играе важна роля за репродуктивното здраве. Произвеждан и секретиран от хипофизната жлеза, нивото на пролактина е строго регулирано, като различни фактори влияят върху неговото повишаване или намаляване.

Няколко физиологични и патологични фактора допринасят за повишаване на нивата на пролактин - състояние, известно като хиперпролактинемия. Една от често срещаните причини е бременността, при която повишените нива на естроген стимулират производството на пролактин, за да подготвят организма за кърмене. Други фактори, несвързани с бременността, обаче могат да доведат до хиперпролактинемия, като стрес, сън и някои лекарства, особено тези, които влияят на нивата на допамин в мозъка. Обикновено допаминът потиска секрецията на пролактин, така че всяко нарушение в регулирането му може да доведе до повишени нива на пролактин.

Лекари: Не правете това преди кръвни изследвания, променят резултатите 

Туморите в хипофизата, наречени пролактиноми, представляват друга съществена причина за повишаване на пролактина. Тези доброкачествени тумори могат да нарушат нормалната регулация на секрецията на пролактин, което води до прекомерно производство. Пролактиномите могат да засегнат както мъже, така и жени, като предизвикват различни симптоми като нередовна менструация, безплодие и в някои случаи отделяне на мляко от гърдите при небременни или некърмещи лица.

От друга страна, няколко фактора могат да доведат до намаляване на нивата на пролактин - състояние, известно като хипопролактинемия. Една от основните причини е увреждане на хипофизната жлеза, дължащо се на операция, радиация или други патологични състояния. Хипопролактинемията може да доведе до недостатъчно производство на мляко при кърмещите жени, което да повлияе на резултатите от кърменето.

Някои медикаменти, като например допаминови агонисти, също могат да понижат нивата на пролактин. Тези лекарства имитират действието на допамина, като потискат секрецията на пролактин. Въпреки че този ефект може да бъде терапевтичен при лечение на състояния като хиперпролактинемия или пролактиноми, той може да доведе до нежелани последици при лица, които се нуждаят от нормални нива на пролактин за репродуктивното здраве или кърменето.

Хормоните са виновни за всичко - безсъние, умора, наднормено тегло, безплодие

Нивата на пролактин се регулират по сложен начин и се влияят от различни физиологични и патологични фактори. Повишаването на пролактина или хиперпролактинемията може да се дължи на бременност, стрес, медикаменти или тумори на хипофизата. От друга страна, намаляването на пролактина, или хипопролактинемията, може да е резултат от увреждане на хипофизата, някои лекарства или други патологични състояния.

Разбирането на причините за колебанията в нивото на пролактина е от решаващо значение за диагностицирането и управлението на свързаните с него здравословни проблеми, особено тези, които засягат репродуктивното здраве и кърменето. Редовното наблюдение и медицинската консултация са от съществено значение за хората, които изпитват смущения в нивата на пролактин, за да се гарантира подходяща диагноза и лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com