Храни преди лягане за добър сън

11534
Храни преди лягане за добър сън
Снимка: iStock/Guliver

Добрият сън е от огромно значение за нашето здраве и пълноценен живот. На всеки му се случва да не може да заспи лесно, да страда от безсъние, което води до умора, напрежение и липса на енергия. Приемането на медикаменти, макар и безобидни, не е най-добрият съвет. Можем просто да включим в менюто си някои храни, които, според специалистите, помагат за добър сън.

БАДЕМИ

Какво ни казват сънищата

Всеки човек сънува. Независимо дали си спомняте или не, сънищата се случват, когато мозъкът навлезе в състояние на R.E.M - rapid eye mo...

Бадемите са отличен източник на много хранителни вещества. В 1 унция /28 грама/ печени бадеми се съдържат 18% от необходимата дневна доза фосфор, 23% Витамин В2 и 20% магнезий. Магнезият помага за добър сън, особено за тези, които страдат от безсъние. Освен това намалява нивата на „хормона на стреса“ кортизол, а всички знаем, че стресът е основният враг на съня. Редовната консумация на бадеми намалява риска он някои хронични заболявания, като 2 вида диабет и сърдечни болести. Бадемите съдържат хормона мелатонин, който регулира вътрешния ни часовник и сигнализира на тялото да се приготви за сън.

ЧАЙ ОТ ЛАЙКА

Лайката съдържа витамини, минерали, антиоксиданти и флавоноиди. Чаят от лайка подобрява имунната система, намалява чувството на безпокойство и депресия, което води до пълноценен сън. Лайката съдържа още апинегин, антиоксидант, който се свързва с определени рецептори в мозъка, което допринася за намаляване на безсънието. При направено изследване на 34 възрастни се давали два пъти дневно 270 мг екстракт от лайка в продължение на 28 дни. В резултат на това средната продължителност на съня им се увеличила с 30 минути в сравнение от преди да приемат лайка.

КИВИ

Кивито е нискокалоричен и много хранителен плод. Един плод съдържа само 42 калории, но е богат на хранителни вещества, сред които 71% от дневната ни доза Витамин С и 30% Витамин К. Консумацията на киви подпомага храносмилателната система, намалява възпаленията и холестерола. Това се дължи на високото съдържание на фибри и каротоноид. Ако искате да спите по-добре, яжте киви преди сън. Проучване сред 24 възрастни показа, че ако те изяждат по 2 кивита преди лягане в продължение на 4 седмици, заспиват 42% по-бързо отколкото преди. Освен това, спят непробудно и не се будят през нощта.

Ето защо това е най-полезната поза за сън

Сънят на страни е вреден за гръбначния стълб, и повишава вътреабдоминалното налягане в стомаха, каза главният кардиолог на свободна пра...

РИБА

Особено полезни са сьомга, риба тон, пъстърва и скумрия. Рибата е богата на Витамин Д. Например 85 грама сьомга доставя на човек 71% от дневната доза Витамин Д. Рибите са богати на здравословните омега 3-мастни киселини, които намаляват риска от сърдечни болести, и подобряват нивото на серотонин.

ОРЕХИ

Орехите са богати на много хранителни вещества, съдържат над 19 вида витамини и минерали, сред които магнезий, фосфор, манган, мед, както и на здравословните омега 3-мастни киселини и линолова киселина. Орехите са най-добрия хранителен източник на мелатонин, който намалява безпокойството и успокоява.

От колко часа сън се нуждаете с напредването на възрастта

С течение на годините получаването на хубав и здрав сън остава толкова важно, колкото винаги е било. В крайна сметка, сънят, храненето ...

МЛЯКО

Сред най-популярните у нас рецепти за добър сън е чаша топло мляко преди лягане. Млякото е богато на триптофан, една от основните аминокиселини в тялото ни, която трябва да се набавя чрез храната, защото не се произвежда по естествен път. Триптофанът е се превръща в мелатонин и серотонин в мозъка и чудесно средство за добър сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com