Храните, които трябва да консумираме за здрави зъби

14137
Храните, които трябва да консумираме за здрави зъби
Снимка: iStock/Guliver

Продуктите, включени в ежедневната диета, са важен фактор за осигуряване на необходимата енергия за правилното функциониране на организма. Менюто също влияе значително върху състоянието на устната кухина. Благодарение на правилно подбраните хранителни вещества, можете да поддържате здрави зъби. Какво да ядете, за да поддържате зъбите си здрави?

Диетата е важен елемент за поддържане на доброто състояние на зъбите и пародонталните тъкани. Съставянето на диета за здрави зъби изисква съзнателен подход към свойствата на хранителните вещества, които се съдържат в продуктите присъстващи в чинията ни.

И така, какво да ядем за да имаме здрави зъби ? На първо място не забравяйте, че менюто трябва да бъде разнообразно и правилно балансирано. Това ще позволи на организма да доставя всички важни макро - и микроелементи. Здравословните продукти трябва да съдържат предимно калций и фосфор. Витамините обаче също играят изключително важна роля. 

Витамини за здрави зъби

Най -ценният източник на витамини, които имат благоприятен ефект върху здравето на устната кухина (и на цялото тяло), са зеленчуците и плодовете. Струва си да си припомним, че тези продукти трябва да се обработват възможно най-малко, като най-добрият избор ще бъдат пресните. Списъкът на препоръчаните храни също включва млечни продукти.

Кои от витамините са най-важни? 

Витамин А срещу бактерии

Витамин А играе важна роля за предотвратяване на прекомерната колонизация на устната кухина от бактерии, поради което до голяма степен предотвратява развитието на кариес. Той също участва в производството на слюнка. Освен това има положителен ефект върху пародонталните тъкани, като ги укрепва и подхранва. Ето защо, за да имате здрави зъби си струва да запомните, че вашата диета включва храни, богати на витамин А, като яйца, моркови, зеле, спанак, но и мляко, млечни продукти, животински карантии (особено черен дроб). 

Витамин Д за здрави и твърди зъби 

Витамин Д определя усвояването на калций и фосфор, които са основните градивни елементи на здравите зъби. Диета за здрави зъби трябва да осигурява витамин Д, тъй като той определя твърдостта на зъбите. Той също така подпомага процеса на реминерализация на емайла, който предпазва зъбите от външни фактори. Поради тази причина диетата за здрави зъби трябва да включва храни като масло, рибено масло, яйца, млечни продукти и риба. 

Витамин С за здрави венци

Доброто състояние на пародонталните тъкани се поддържа интензивно от витамин С. Съдържанието му в менюто има положителен ефект върху запечатването на ендотела на кръвоносните съдове. По този начин се подобрява кръвоснабдяването и подхранването на венците. Поради това е изгодно да се яде често броколи, чушки, брюкселско зеле, магданоз, ягоди, спанак или цитрусови плодове (портокал, лимони, грейпфрути).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com