Има ли въобще лек мигрената? Надеждата е в ето тези начини за справяне с нея

3166
Има ли въобще лек мигрената? Надеждата е в ето тези начини за справяне с нея
Снимка: iStock

Всеки, който е страдал от мигрена, знае колко ужасно е това. Започва с пулсираща болка, която често се прехвърля от едното око към другото. Държите си главата наведена, избягвате ярки светлини и силни звуци. Скоро започва и да ви се гади. Ако имате късмет, можете да си полегнете преди състоянието ви да се е влошило още повече и да ви е принудило да останете в леглото между няколко часа и няколко дни.

Мигрената не е просто силно главоболие. Тя може да ви обезсили по начин, по който обикновеното главоболие не успява. За мнозина, които страдат от хронична мигрена, повече от половината им дни в месеца преминават по този начин. Близо 15% от хората по света страдат от мигрена.

Свръхчувствителен мозък

Мигрената е болест на свръхчувствителността. Мозъкът на хората, които имат мигрена, се отличава с извънредно чувствителни невронни връзки. Затова тези хора реагират и на най-незначителни промени в околната среда, които могат да доведат до мигренозни атаки.

Още: Какво трябва да знаете за симптомите на продрома - най-ранната фаза на мигрената

Пол Дърам, който изследва мигрената в Университета на щата Мисури в САЩ, казва, че тази болест засяга основно мозъка, но ефектите ѝ се усещат и по цялото тяло. “Други симптоми засягат имунната, храносмилателната и сърдечно-съдовата система. Това значи, че можем да се опитваме да спрем мигрената с аналгетици, но това няма да подобри непременно и всички останали симптоми”, обяснява експертът.

Фактори, които предизвикват мигрена

Има огромен брой фактори, които могат да предизвикат мигрена. Най-често срещаните са: ярки светлини и силни звуци; тежки миризми като парфюм, пушек или някои по-ароматни храни; липса или недостатъчен сън; глад или обезводняване; консумация на твърде много кофеин; консумация на алкохол и най-вече на червено вино; хормонален дисбаланс - например преди и след менструация, по време на бременност или менопауза; прием на храна, която е с високо съдържание на преработена захар; и не на последно място - стрес.

Още: Какво трябва да знаете за симптомите на продрома - най-ранната фаза на мигрената

Дърам отбелязва, че стресът е основен свързващ фактор. “Всички тези фактори възбуждат извънредно нервната система, която е уязвима при появата на подобни дразнители. Стресът е огромен проблем за модерното общество”, казва изследователят.

Как да се справим cъс симптомите на мигрената

Има различни начини да се облекчи тежестта на мигрената или да се предотврати превръщането на главоболието в мигрена. Пиенето на много течности и поставяне на лед на челото помагат, както и почивката на тихо и тъмно място.

Много пациенти успяват да облекчат мигренозните пристъпи чрез когнитивно-поведенческа терапия.

Още: Лекар разкри кои са най-добрите храни при ужасна мигрена

Тя не влияе на заболяването, но пък помага да се справяш с болката и да разпознаваш факторите, които предизвикват мигрената. Съществуват твърдения, че осъзнатостта също може да помогне, но проучванията показват, че няма достатъчно доказателства, че тя оказва силно въздействие върху симптомите на главоболие или мигрената в дългосрочен план.

Как да облекчим болката?

1. Съществува изцяло ново поколение лекарства за мигрена, базирано на моноклонални антитела срещу един пептид, свързан с гена на калцитонина (CGRP). Той играе важна роля в развитието на симптомите на мигрена, като възбужда невроните в мозъчните обвивки.

2. Триптани: Клас лекарства, които се свързват с определени видове серотонинови рецептори в организма и предизвикват болкоуспокояващ ефект.

Още: Има ли връзка межу мигрената и инсулта?

3. Аналгетици като парацетамол или аспирин могат да бъдат ефективни за намаляване на болката при главоболие, но обикновено не помагат за намаляване на симптомите на хронична мигрена.

Има ли лечение за мигрената?

Изследователите работят неуморно, за да намерят лечение на коварната болест. Изпробват се различни методи:

1. Устройства за невромодулация: e-TNS (външна стимулация на тригеминалния нерв) е лечение, при което се извършва електрическа стимулация на лицевите нерви с ниска мощност. Клиничните изпитания показват успех при лечението на мигрена, но методът все още не е одобрен за масова употреба от пациенти.

Още: Колко дълго продължават пристъпите на мигрена и какво да очаквате?

2. Окситоцин: хормонални спрейове за нос с окситоцин могат да са ефективни в ограничаването на мигренозните пристъпи, особено при жени.

3. Някои храни или хранителни добавки: проучванията на Пол Дърам показват, че екстракт от семки на грозде, какао или пилешки бульон могат да помогнат в ограничаването на мигренозните пристъпи.

“Не смятам, че хранителните добавки могат да заменят лекарствата, но могат да бъдат помощно средство за третиране на мигрената. Както е казал Хипократ: “Нека храната бъде вашето лекарство”, подчертава Дърам.

 

Още: Лекар изброи продуктите, които могат да причинят мигрена

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com