Какво трябва да знаете за симптомите на продрома - най-ранната фаза на мигрената

4714
Снимки: iStock

Мигрената е изтощително и често неразбираемо неврологично заболяване, което засяга милиони хора по света. Един от ключовите аспекти на разбирането и справянето с мигрената е разпознаването на продрома, който е най-ранният етап на мигренозния пристъп. Симптомите на продрома са незабележими и често се пренебрегват, но осъзнаването им може да помогне на хората да предприемат превантивни мерки и да сведат до минимум въздействието на пълноценния мигренозен епизод.

Продромът е първият от четирите етапа на мигренозния пристъп, предшестващ фазите на аура, главоболие и постдром. Обикновено настъпва един до два дни преди появата на главоболието, но в някои случаи може да започне още една седмица предварително. Симптомите на продрома варират при различните хора и не всеки ги изпитва. Те обаче могат да включват физически, емоционални и когнитивни промени.

Физическите симптоми на продрома, за които често съобщават мигренозните пациенти, включват умора, прозяване, скованост на врата и повишена чувствителност към светлина и звук. Лицата могат да забележат и промени в апетита си, като например глад за храна или загуба на апетит. През тази фаза могат да се появят и стомашно-чревни смущения като запек или диария.

Лекар изброи продуктите, които могат да причинят мигрена

Емоционалните продромални симптоми могат да се проявят като промени в настроението, раздразнителност, депресия или повишено ниво на тревожност. Някои хора могат да се чувстват необичайно еуфорични или да проявят други промени в емоционалното си състояние преди началото на мигренозния пристъп.

Когнитивните продромални симптоми засягат когнитивните функции и могат да причинят затруднена концентрация, мозъчна мъгла и нарушена памет. Тези симптоми може да са незабележими, но могат да окажат значително влияние върху ежедневните дейности и работата.

Разпознаването на продромалните симптоми е от решаващо значение за хората с повтарящи се мигрени, тъй като може да послужи като ценна система за ранно предупреждение. Воденето на дневник на мигрената може да бъде от полза за проследяване на тези симптоми и за прогнозиране на началото на пристъпа. Когато се идентифицират продромалните симптоми, хората могат да предприемат проактивни мерки, за да се опитат да намалят тежестта на предстоящия мигренозен епизод.

Колко дълго продължават пристъпите на мигрена и какво да очаквате?

Някои стратегии за справяне с продромалните симптоми и потенциално предотвратяване на пълноценна мигрена включват:

Почивка и релаксация

Осигуряването на достатъчно сън и практикуването на техники за релаксация може да помогне за намаляване на нивата на стрес и минимизиране на факторите, предизвикващи мигрена.

Хидратация

Поддържането на добра хидратация е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве и може да помогне за справяне с продромалните симптоми.

Избягване на тригерите

Идентифицирането на личните отключващи фактори, като например определени храни, фактори на околната среда или хормонални промени, може да помогне на хората да избягват ситуации, които могат да влошат продромалните симптоми.

Лекарства

Някои страдащи от мигрена могат да се възползват от превантивни лекарства, предписани от техния доставчик на здравни услуги, за да намалят честотата и интензивността на пристъпите.

Разбирането на продромалните симптоми е важен аспект от ефективното управление на мигрената. Разпознаването на ранните предупредителни признаци може да даде възможност на хората да предприемат превантивни мерки и да приемат промени в начина си на живот, които могат да намалят въздействието на мигренозния пристъп. Ако изпитвате повтарящи се мигрени, от съществено значение е да работите в тясно сътрудничество със здравен специалист, за да разработите индивидуален план за управление, съобразен с вашите специфични нужди и симптоми.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Този домашен трик за подобряване на слуха е полезен за хората над 50 години

Ето защо стомахът ви боли повече с напредване на възрастта

Кои храни са най-подходящи за консумация при нервен стомах?

Кои са "забранени храни" при колит?

4 причини защо първи трябва да му изпратите съобщение

Естествени средства за облекчаване на болки в стомаха

Напитка от лимон, лавандула и кисело мляко – за какво е толкова полезна?

Това са ядките, които подобряват настроението. Похапвайте ги всеки ден!

Зодиите, които винаги имат благословията на Бог

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com