Интернет може да подобри информираността на хората за тяхното здраве

3048
Интернет може да подобри информираността на хората за тяхното здраве
Снимка: MedConsult

Интернет може да бъде чудесен източник на разнообразни знания и информация, особено когато става въпрос за здравето на човек. По време на пандемията с COVID-19 почти навсякъде се въведе обучителна дистанционна форма както за ученици и студенти, така и за възрастни. В момента живеем в ерата на иновациите и използването на интернет, като бързо средство за намиране на информация, е част от ежедневието на всички.

Все повече хора използват първо виртуалните медиите за намиране на достоверна информация относно тяхното здраве. Когато се появят симптоми на грип или друг тип заболявания, повече от нас предпочитат да потърсят какво пише по темата в здравни сайтове, като MedConsult, а други търсят активно алтернативни начини за справяне с болести и болки в домашни условия.

Какви са предимствата за здравето от използването на интернет

Според проучвания е установено, че възрастните потребители на интернет водят по-здравословен начин на живот и дори имат по-малък шанс да се разболеят от рак. Съществува тясна връзка между сърфирането в здравни сайтове при възрастни и здравословния начин на живот. Първото изследване се основава на Английското проучване ( ELSA ), което проследява почти 6000 англичани на възраст над 50 години в годините 2002-2011, в различни области като използване на интернет, здраве, пушене, упражнения и др. Това проучване установи, че:

  • 72,9% от по-възрастните потребители, които са сърфирали в здравни сайтове, са тествани за ранен колоректален рак. Този тест намалява шанса за развитие на рак на дебелото черво с една трета;
  • по-възрастните потребители са с петдесет процента по-голяма физическа активност от тези, които не използват интернет, и с 25 процента по-вероятно да ядат пет порции плодове и зеленчуци на ден, което значително подобрява тяхното здраве;
  • само 6,6% от сърфистите във виртуалните мрежи пушат в сравнение с 13,3% сред тези, които не сърфират.

Американският институт за изследване на рака установи, че 30% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез правилно хранене и физически упражнения и, разбира се, няма нужда да се посочва връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб.

Много е вероятно потребителите, които четат здравни сайтове, да развият поведение, предотвратяващо рака и да подобрят здравето си, за разлика от тези, които не ги използват. Това казва един от изследователите, Кристиан фон Вагнер, преподавател в Лондонския университет.

Интернет не е лекар, но понякога е от съществено значение за здравето

Друго проучване за използването на виртуалните мрежи и здравето установи, че повече от 63% от потребители на интернет търсят здравна информация както за себе си, така и за техни близки. Учените казват, че изследването показва способността на интернет да предоставя важна здравна информация и да намалява шансовете за заболяване от рак. В заключение, гледането на сладки видео клипове с котки вероятно не замества годишния преглед или посещението на лекар, но проучването на онлайн медицинска и здравна информация определено може да ви помогне и дори да спаси един живот. Тези статии ще обогатят знанията ви за храненето, здравословния начин на живот и профилактиката на рака. Повече информация може да намерите в здравния сайт MedConsult.bg

Кога може да се окаже проблем

Интернет със сигурност е добър помощник в областта на личното здраве, но също така е важно да осъзнаете, че не е нужно да се доверявате сляпо на всичко, което научавате във виртуалния свят.

Медицината е сложна наука и винаги трябва да се консултирате с вашия лекар относно здравословни проблеми. Само специализирано лице може да ви предложи подходящо лечение въз основа на личен преглед.

Поставянето на диагноза само с помощта на четене на статии е доста сложно и твърде голямото доверие в намерената информация може да доведе не само до погрешна диагноза и да влоши здравето ви, но и до превръщането ви в хипохондрик.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com