Истинската храна и пътят към здравето

24553
Истинската храна и пътят към здравето
Снимка: Ancestral Superfoods

Здравето е нещо, което обикновено приемаме като даденост. В динамичното съвременно ежедневие често поставяме организма си на изпитание: лишаваме се от сън, храним се некачествено, водим нездравословен и застоял живот, злоупотребяваме с опасни вещества като алкохол, тютюн, енергийни напитки и др.

Казано накратко: пренебрегваме здравето си, без да мислим за последствията. И така, докато "нищо ни няма", изведнъж се оказваме с тежък, понякога дори неизлечим здравословен проблем, питайки се "защо не помислих навреме".

"Преминах по този път – оказа се, че страдам от болестта на Хашимото. Освен щитовидната жлеза, беше поразена и хормоналната ми система – тестостерон, надбъбречни хормони, имах тежка кандидоза. Поех по дълъг и тежък път на възстановяване и ми отне около 7-8 години да се върна към нормалния живот."

Това разказва Живко Джамяров – предприемач, посветил се на бизнес със здравословни храни, чиято мисия е да помогне на хората да се грижат по-добре за здравето си. Той осъзнава по трудния начин значението на здравословния живот и хранене, а съветите му се базират на собствените му преживявания и опит.

"През 2013 г., едва на 30 години, претърпях инсулт. Въпреки болкоуспокояващите, главоболието беше нечовешко. Не можех да заспя повече от 30 часа", споделя Джамяров.

Този повратен момент го провокира да направи сериозна равносметка и промяна в живота си. "Докато бях в болницата, имах време да помисля върху живота си. Реших, че ако имам втори шанс, ще се занимавам със смислена кауза в услуга на хората. Искам да помагам на хора в моето състояние, както и на такива, които са тръгнали по този път, или имат други здравословни проблеми", разкрива Живко.

Въпреки тежкия здравословен проблем, благодарение на навременната намеса на лекарите и силната си воля, той успява да се възстанови. "Имах късмет, защото се разминах без сериозни увреждания", отчита Джамяров.

Той препоръчва да открием кои са неблагоприятните навици в начина ни на живот и хранене и да ги променим като предпазна мярка срещу заболявания. "Човек трябва да се събуди и да обърне внимание на здравето си", съветва Живко.

В претовареното от информация и пълно с ангажименти ежедневие лесно се превръщаме в роби на навиците си, а най-голямото предизвикателство е физическото и психическото ни самосъхранение.

"Живеем на автопилот – животът ни е динамичен, но твърде малко време сме съзнателно в него. Правим много неща наведнъж, за да можем да се развиваме и да оцеляваме в реалността, в която живеем, но без да ги осмисляме. Човек трябва да прави нещата осъзнато, а не по навик или защото трябва", посочва предприемачът.

Самият той от години е поел по пътя на промяната: изключил е от менюто си всички животински продукти и консумира изцяло растителна храна, преминала през минимална преработка. Препоръчва да използваме максимално свежи продукти – плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти, които можем да закупим от малки производители, вкл. и на фермерски пазари.

Човешкият организъм има нужда от пълноценна храна (т.нар. Whole Food), в която няма изкуствени добавки и вещества, нито Е-та, консерванти, подобрители и др. Те увеличават срока на годност на продукта, но го превръщат в нещо напълно различно от истинската храна, отбелязва Живко.

"Първо трябва да се осведомим каквa е пълноценната храна, информацията е достъпна на английски и български език в интернет, има и няколко книги по въпроса. После трябва да използваме силата си като потребители и да направим най-доброто за нас, подкрепяйки хората, които произвеждат чиста храна", съветва Джамяров.

Позитивни тенденции в тази насока се забелязват и в България. "Все повече хора в България започват да се интересуват от храната, независимо от социалния им статус. Вече почти всеки се замисля какво яде и какво слага в себе си", изтъква той.

Живко е доказано име в бизнеса с чиста и здравословна храна у нас, като е изпълнявал всякакви дейности в този бранш, а вече е производител и на собствена суперхрана.

Новият му проект се нарича Ancestral Superfoods – покълнали и ферментирали функционални храни, които са богати на лесно усвоими хранителни елементи. Те подпомагат имунната система и обмяната на веществата, като част от едно балансирано и здравословно хранене. Продуктите в тях са био сертифицирани, веган, сурови, алкални, обогатени с пробиотици от 100% растителен произход и направени от внимателно подбрани зърнени храни, които естествено не съдържат глутен.

Кълновете съдържат 40 пъти повече фитонутриенти от зрялото растение. Фитонутриентите са природни, биологично активни компоненти на растителните храни, които действат като антиоксиданти и ни защитават от разрушаващите клетки – свободни радикали.

Подходящи са за всички активно живеещи хора, ориентирани към здравето и добрия си външен вид. Много подходящи са и за обогатяване на храната на децата. Със суперхраните по модерен и удобен начин се представя традиционната растителна храна.

"Ancestral Superfoods са детето на моите размисли в болничната стая. Те са плод на желанието ми да има европейска суперхрана, в която основните съставки са типични за нашия регион, растат около нас, не са доставяни от цял свят", обяснява Живко.

Продуктите имат свое специфично предназначение – за женско здраве, за мъжко здраве, подпомагане на мисловната дейност. Те са комбинации от вещества, които предпазват от болести, свързани с мозъка и обмяната на веществата. Приемат се с голям интерес от потребителите у нас.

Основен фокус на Живко и колегите му е да информират хората за ползите от подобни продукти и да обръщат по-голямо внимание на храненето като част от здравето.

"Най-важните ресурси в живота ни са времето и здравето. Те много трудно се възстановяват. Времето е ограничено и не можем да си го върнем. Ключов е начинът, по който го живеем, в какво здравословно състояние. Дали ще го изживеем пълноценно, или не. Това е най-важното във философията на живота. Ако си здрав, можеш да използваш здравето и времето си за всичко останало и да му се наслаждаваш. Това трябва да е отправната точка в живота ти", обяснява Джамяров.

Предприемачът се стреми да предаде тази философия и на обществото ни и да накара хората да се замислят за здравето си. "Начинът на мислене в обществото ни е доста объркан – хората отдават по-голямо значение на други неща, вместо на най-важното – тялото им и това са да физически и психически здрави", отбелязва Живко. "Моята кауза е това да се промени", категоричен е той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com