Яденето на репички ускорява метаболизма и ни детоксикира

5130
Яденето на репички ускорява метаболизма и ни детоксикира
Снимка: https://pixabay.com

Измежду зимните зеленчуци репичката държи първото място по полезност за здравето. Тя е нискокалорична и съдържа впечатляващи количества антиоксиданти, минерали (калций и калий), както и витамини от групата B и C. Този състав я характеризира преди всичко като незаменим стимулатор на имунната система, с регулиращо действие по отношение на метаболизма и поддържане на високо ниво за белите кръвни телца, съдейства за синтеза на колаген и осигурява на организма протеин, с което предпазва сърдечносъдовата система от атеросклероза, високо кръвно налягане, тромбози, инсулти... Регулирането на кръвното налягане се обуславя от високото съдържание на калий, който разхлабва кръвоносните съдове и усилва кръвния поток. От друга страна, съдържащият се в репичките антоцианин подобрява функционирането на сърдечно-съдовата система, тъй като предпазва вените и артерийте от втвърдяване и възпаление.

Непосредствени ефекти от яденето на репички е облекчаване на възпаленото гърло и изчистване на синусите от слуз, а горните дихателни пътища – от типичните при настинки секрети.Тези ефекти се засилват ако се пие натурален сок от 2 репички, 2 моркова и 200 мл вода. 

Ето защо трябва да консумираме репички редовно

В тази статия ще ви разкажем невероятните ползи от репичките, които вероятно не знаете.  Много хора са наясно с ползите от най-ра...

Ако този или подобен по състав сок от репички се пие ежедневно, то съдържащите се в него витамини от групата B, витамин С, цинк и фосфор се явяват мощни стимулатори да запазват кожата здрава, еластична, добре хидратирана и без каквито и да са следи от акне, обриви или/и пъпки. А ако косата се маже редовно с паста от репички, то пърхотът и косопадът ще изчезнат!

Също така суровите репички са подходящи и за почистване на лицето. Нещо повече, приемането сок от репички два пъти седмично  предпазва от инфекции на уринарния тракт. Не трябва да се пренебрегва и диуретичния ефект от пиенето на шейкове на репична основа.

С детоксикиращите си способности, репичката подпомага черния дроб да се прочиства ефективно от токсини, а изобилието от фибри е гаранция за нормално функциониране на стомашно-чревния тракт, усилвайки секрецията на храносмилателните жлези. Нещо повече, редовното консумиране на репички снижава до минимум риска от развитие на ракови клетки в организма. Причината е, че този зеленчук съдържа глюкозинолати, които инхибират растежа на раковите клетки. 

От естетична гледна точка червената обвивка на този сорт репички и снежно бялата им вътрешност дава възможност за красивото подреждане на репичните салати и така възбужда апетита. Нещо повече, консумацията на репички рефлектира в появата на чувство на ситост, което, при положение, че не съдържат мазнини, а въглехидратите са малко за сметка на фибри и витамини, ги прави подходящи за регулиращи теглото диети, като ниският им гликемичен индекс повишава скоростта на метаболизма и своевременното изпразване на червата.

Как да си гарантираме богата реколта от репички

Трудно е да си представим класическа зелена салата за Великден, а и през цялата пролет, без репички. Полезни и любими, те са черешката ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com