Как да калим тялото си за студените дни

17082
Как да калим тялото си за студените дни
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно сте чували, че който е кален за студеното време, е по-защитен от настинки и други инфекции. Но дали това е вярно? И ако да, как е най-правилно да калим организма си?

В социалните мрежи често виждаме хора, които тичат боси или се хвърлят по бански в снега. Някои спортни натури пък се кълнат, че джогингът на минусови температури по шорти или плуването в ледени води правят чудеса за дълголетието. Да, тези забавления носят много адреналин по време на изолацията. Но дали наистина са полезни?

Със сигурност каляването с редуване на топло и студено прави имунната ни система по-гъвкава. Така тя свиква с подобни амплитуди и може да реагира по-добре при екстремни температури. Къде обаче са границите на здравословното каляване и кои методи са най-ефективни - вижте в следващите редове.

Спорт

Редовните тренировки са жизнено важни за здравето ни през цялата година. Спортът на открито през зимата носи допълнителни ползи за организма. Имунната система става по-устойчива. Освен това се смята, че при ниски температури се изгарят повече калории. А наднорменото тегло затормозява имунната система. Производството на левкоцити при спорта на открито също се увеличава. За каляването обаче има едно много важно правило:

Всяко предизвикателство поддържа в кондиция имунната система!

Всяка дейност, която води до преумора – отслабва имунната система!

Затова зимният джогинг по къси панталонки е лоша идея. Когато излизаме на разходка или да спортуваме, трябва сме добре облечени. Защо? При опасност от премръзване тялото инстинктивно редуцира оросяването в крайниците и така се възпрепятства усвояването на полезни вещества. След спорт също така е важно максимално бързо да сменим мокрите дрехи. В противен случай е твърде вероятно да настинем.

Редуване на топло и студено

Тази плодова салата ще подсили имунната ти система

Добрата имунна система никога не е била по-важна. Най-добрият начин да я поддържаме винаги е бил чрез естествени продукти, вслушвайки с...

Доказано ефективен при каляването на организма е методът на Кнайп. При него тялото се излага ту на топло, ту на студено. Ако искаш да практикуваш този метод обаче, най-добре го направи у дома под душа. Застани под топлата струя за 2 минути. След това си направи студен душ за още 2 минути. Цялата процедура може да се повтори още два пъти.

Сауна

Редовните посещения в сауната правят организма по-устойчив на настинки и вирусни заболявания. Този метод подобрява кръвообращението и обмяната на веществата. Същевременно интензивното потене изкарва токсините от тялото. Тук отново има редуване на топло и студено, но лекарите препоръчват след сауна да си направим душ с хладка вода, а не с ледена. Охлаждането трябва да започне постепенно от краката и ръцете.

Не забравяй! Спортът, сауната и каляването с топло и студено са силно противопоказни при настинка.

Тези, които искат да поддържат силен имунитет през зимата, могат да последват и тези полезни съвети:

  • Излизай на слънце при всяка възможност. Това определено подобрява настроението и ти осигурява нужната доза витамин D;
  • Избягвай студените крака. Ако работиш на бюро, не забравяй да раздвижваш крайниците си и да ставаш от време на време. Помагат още методът на Кнайп и дебелите чорапи;
  • Яж сезонни плодове и зеленчуци;
  • Общувай пълноценно със семейството си и не занемарявай физическите контакти с партньора. Състоянието на психиката има пряко влияние върху здравето и имунната ни система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com