Как да постим, без да навредим на здравето си?

4756
Как да постим, без да навредим на здравето си?
Снимка: iStock/Guliver

Великденските пости са най-строгият и дълъг пост в православието. Докато постим е възможно да възникне дефицит на витамини и микроелементи в организма. Експерти по здравословно хранене дават някои насоки и препоръки, гарантиращи безпроблемно протичане на поста, с които е добре да сте запознати.

В този период на годината, при смяна на сезоните, тялото ни се нуждае от допълнително количество витамини, минерали и протеини. Липсата на протеин води до намаляване на броя на антителата - основен градивен елемент на мембрани и рецептори. През първите 3-5 дни дефицитът им не оказва силен ефект върху тялото, а напротив - започва процес на самопрочистване. Но през следващите седмици е необходимо е да се попълни дефицитът на протеин.

Добре е да добавите към менюто си морски дарове - скариди, калмари, миди. Подходящи са и компенсиращи добавки, които напълно ще запълнят протеиновите дефицити. Включете в менюто си хайвер. Може да използвате и неговия заместител, направен от алгинат - той съдържа много протеини. Този вид хайвер е отлична алтернатива.

Може ли да се консумира алкохол по време на пост?

Постът е религиозно обусловена традиция и предполага временно въздържание от консумацията на определени храни, в съчетание с други духо...

По време на пост е възможно да почувствате липса на енергия, поради което към диетата трябва да се включат биогенни стимуланти - адаптогени. 

Алоето е задължителен компонент в менюто заради съдържанието на пектинови съединения. Освен това към диетата е добре да се добавят горски плодове и ядки. Водораслите също са изключително полезни за организма по време на пост. 

Диетолози препоръчват и прием на екстракт от лиственица, който е с високо съдържание на протеини. Тази суперхрана е хепатопротектор - прочиства черния дроб, подобрява имунитета, оказва леко слабително и диуретично действие. Тя съдейства за изхвърляне на токсичните вещества и освен това набавя на тялото ни голямо количество микроелементи, включително желязо.

В дните, когато може да се консумира риба, е добре да включите в менюто си риба тон заради високото съдържание на желязо в нея.

Великденски пости - какво може да ядем

Великденските пости са най-строгите за православните християни. Разбира се, не всеки има волята да пости. Но тези, които го правят, под...

Задължително е да приемате добавки с мултивитамини, омега-3 и омега-6, антиоксиданти и аминокиселини.

Постенето оказва благоприятен ефект върху прочистването на организма. По-специално върху детокса на панкреаса и черния дроб, които имат възможността да си "починат". През този период от черния дроб се изхвърлят натрупаните в него мазнини и токсини. Затова е необходимо да му помогнете с правилните добавки - хепапротектори и антиоксиданти.

Постът предполага изключването на млечни продукти от менюто. Кравето мляко може да бъде заменено с овесено, кедрово или бадемово. Ядковите млека са източник на незаменими витамини и микроелементи. Но при избора им трябва да обърнете внимание на техния състав, тъй като в голяма част от продуктите  се съдържат вредни добавки.

Спазването на тези правила и препоръки гарантира избягването на възможни дефицити. Но най-важно е да запомните, че постенето не е просто обикновена диета, а режим, неразривно свързан с духовния компонент. През този период трябва не само да се придържате към въздържание от консумацията на определени храни, но и да не забравяте за молитвите и смирението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com