Как да потиснем глада за сладки храни

6855
Как да потиснем глада за сладки храни
Снимка: iStock/Guliver

Първите слънчеви лъчи ни напомнят за горещото лято, синьото море и новия бански костюм, който трябва да облечем. Готово ли е тялото ни, или образът в огледалото горчиво ни напомня за разточителното хранене, мързеливите вечери с вино и книга в ръка и безкрайните часове пред компютъра? Навярно считате, че е време да възстановите формата си и да подготвите фигурата си за леките дрехи и плажния сезон. Една от храните, които трябва да изключите от менюто си, за да се радвате на стройна фигура, са сладките вкусотии.

Защо сладките храни са вредни?

Сладките храни са пълни не само със захар, но и с оцветите, подобрители, куп ненужни съставки и празни калории. Те не само вредят на фигурата ви, но застрашават и здравето ви. Намаленият прием на захар подобрява здравословното състояние, увеличава енергията, подмладява кожата, подобрява храносмилането, води до намаляване на теглото и свързаните с него заболявания. Подобряват се и паметта, както и сънят.

Как са потиснем глада си за сладки храни?

Вреди от консумацията на захарни изделия

Ако имате навика да ядете захарни изделия денонощно, няма да е лошо да се запознаете с тази статия.. Освен че отваря вратата за различн...

- Влюбете се – в човек, в природата, в спорт, в ново хоби или в самите себе си.

Апетитът ни към сладки храни не е случаен. Той е отговорът на биологични реакции, зараждащи се в центровете на мозъка, отговарящи за емоциите и удоволствието. Сладките храни и особено шоколадът увеличават синтеза на хормона на щастието и ни кара да се усмихваме. Същото прави и любовта. Гладът за сладко от емоционална гледна точка е глад за щастие. Той е израз на пристрастяването към еуфорията, която усещате, след като изядете голям шоколад. Важно е да намерите нови поводи за щастие – хоби, любим човек, спорт, приятели, които да ви донесат онези така търсени и желани емоции и да съумеете да устоите на сладкото изкушение.

- Набавете си всички необходими витамини и минерали.

Гладът за сладко често подсказва, че ви липсват определени витамини и минерали. Сред тях са магнезият и хромът. Липсата на достатъчно хром в организма е честа причина за неконтролируем глад и преяждане с храни, вредни за обиколната на талията и за здравето ви. Хромът регулира нивата на кръвната захар в тялото и така потиска апетита за сладко.

- Запасете се с плодове и храни с подсладители.

Как да ядем по-малко сладко без да се измъчваме

Лесно е да посъветвате някого да се откажете от сладкото, но е трудно да се изпълни. Вече не е толкова страшно! Достатъчно е да намалит...

Ако желанието ви да изядете нещо сладко е по-силно от вас, то изберете плод или десерт с подсладител. Макар че също имат калории и влияят на фигурата ви, те са много по-здравословен избор и по-малко застрашаващи килограмите. Внимавайте с гликемичния индекс при избора на плод. Бананът не е добър вариант, ябълката е.

- Освободете се от стреса.

Стресът е враг на добрия сън, на кожата и на фигурата. Той ви кара да преяждате с вредна храна и да се успокоявате с големи количества шоколад. Спортувайте, почивайте пълноценно, практикувайте йога. Всичко това ще ви помогне да се освободите от стреса и да държите апетита си под контрол.

- Дръжте нивата на кръвната захар стабилни.

Консумацията на белтъчини и полезни мазнини държи кръвната захар под контрол, а това е начин да избегнете резките спадове и гладът към сладко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com