Как да се справим с разширените вени

14523
Как да се справим с разширените вени
Снимка: iStock/Guliver

Разширените вени са не само козметичен дефект, загрозяващ краката ви, но и здравословен проблем, който може да бъде болезнен и опасен. Хроничната венозна недостатъчност започва с отоци, крампи, болки и може да приключи с тромбоза и риск за живота. Значително можете да подобрите състоянието си, да забавите развитието ѝ и да намалите болезнените усещания и дискомфорта с няколко простички и лесни за изпълнение съвети.

1. Движете се всеки ден.

Движението, спортът, плуването подобряват кръвообращението и намаляват неприятните симптоми, свързани с разширените вени. Избягвайте обаче вдигането на тежести, бягането и тренировките във фитнеса, както и прекомерното натоварване, тъй като те ще утежнят проблема. Плуването масажира краката, тялото ви е по-леко във вода, поради което е изключително полезен спорт за разширените вени. Друг подходящ спорт е колоезденето. Въртенето на педали на истинско колело или на уреда вкъщи увеличава циркулацията на кръвта.

2. Повдигайте краката си високо винаги, когато можете.

Лесен китайски метод срещу разширени вени

Разширените вени са хронично прогресиращо заболяване на вените, проявяващо се в тяхното разширяване, удължаване и извиване.Те могат да ...

Ако прекарвате цял ден зад бюро с крака, стъпили на пода, не е чудно защо в края на работния ден те са подути, обувките ви стягат, прасците ви изглеждат ужасно, а тежестта, която чувствате, ви кара да мислите, че не може да направите и крачка. Поставете табуретка под бюрото си и повдигайте краката винаги, когато е възможно. Ако офисът е само за вас, сваляйте и обувките, за да раздвижите ходилата. Откажете се да стоите с кръстосани крака. Това също влошава кръвообращението. Те трябва да са един до друг върху табуретката.

3. Свалете излишните килограми. Колкото повече тежите, толкова повече килограми ще носят краката ви и ще се натоварват повече вените ви. Всеки свален килограм ще облечи натоварването и ще подобри състоянието ви. По-слабите хора имат по-малко проблеми, свързани с подуването и тежестта в краката. Внимавайте и със солта, тя предизвиква задържане на течности и подуване. Хапвайте повече фибри, здравословна храна, богата на витамини и минерали, пийте много вода.

4. Носете удобни обувки, откажете се от тесните модели, острите върхове, прекалено високите токчета.

Обувката не трябва да притиска и пристяга крака. Средният ток, удобните ходило и стелка са нещо, което е задължително.

5. Редувайте седене с кратки разходки.

Имате разширени вени? Ето как да се грижите за тях

Всеки иска да остарее грациозно, но не винаги можем да го направим. Ако имате разширени вени на краката, знаете, че състоянието може да...

Ако работите седнали, всеки час ставайте от стола и правете поне 2-3 минути разходка. Това ще облекчи състоянието ви.

6. Насладете се на облекчението от хидротерапия вкъщи – от редуването на топла със студена вода.

Това може да стане под душа или с потапянето на краката в два легена с различна температура на водата  – гореща и ледена. 

Всички тези съвети и носенето на специални стягащи чорапогащници са полезни и работещи в началото на заболяването. На по-късни етапи лазерните процедури, медикаментозната терапия и хирургическата намеса ще решат проблема. Склеротерапията също може да ви помогне, ако се притеснявате от оперативна намеса. При нея във варикозната вена се инжектира склеротизиращо вещество, тя колабира и се абсорбира от организма. Процедурата е с до 30% по-малко ефективна от оперативната, но не носи свързаните с нея възстановяване, болки и рискове.

Не чакайте проблемът с вените ви да се усложни. Колкото по-рано предприемете мерки за лечение, толкова по-вероятно е да не стигнете до крайните степени на заболяването. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com