Как може да се постигне ремисия на диабет тип 2 с операция за стомашен байпас?

1446
Как може да се постигне ремисия на диабет тип 2 с операция за стомашен байпас?
Снимка: iStock

Ремисия на диабет тип 2 може да бъде постигната чрез различни методи, а един от подходите, който показва обещаващи резултати, е операцията за стомашен байпас. Стомашният байпас е хирургична процедура, която включва промяна на храносмилателната система, за да се намали количеството храна, което стомахът може да побере, и усвояването на хранителните вещества. Тази процедура не само подпомага загубата на тегло, но и оказва значително въздействие върху метаболитното здраве, включително ремисия на диабет тип 2.

Когато човек се подлага на операция за стомашен байпас, хирургът създава малка торбичка в горната част на стомаха, която ограничава количеството храна, което може да се консумира. След това торбичката се свързва директно с тънките черва, като се заобикаля значителна част от стомаха и първата част на тънките черва. Този байпас намалява усвояването на калориите и променя освобождаването на хормоните, които регулират нивата на кръвната захар.

Революционно: Ново откритие ще помогне на хората с диабет, ето как

Драстичната загуба на тегло, която следва операцията за стомашен байпас, играе решаваща роля за ремисията на диабета. Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за диабет тип 2, а загубата на тегло може да подобри инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата. Чрез намаляване на приема на храна и промяна на чревните хормони операцията за стомашен байпас помага на хората да постигнат значителна и устойчива загуба на тегло, което от своя страна подобрява управлението на диабета.

Освен това е установено, че операцията за стомашен байпас има преки метаболитни ефекти извън загубата на тегло. Пренасочването на храносмилателната система предизвиква хормонални промени, които влияят върху метаболизма на глюкозата. Операцията увеличава производството на някои чревни хормони, като глюкагоноподобен пептид-1 (GLP-1) и пептид YY (PYY), които засилват секрецията на инсулин, подобряват инсулиновата чувствителност и подпомагат засищането. Тези хормонални промени допринасят за по-добър контрол на кръвната захар и увеличават шансовете за ремисия на диабет тип 2.

Лекар: Това е най-евтината и добра напитка, която предпазва от диабет

Проучванията показват, че операцията за стомашен байпас може да доведе до значително и дългосрочно подобрение на гликемичния контрол. При много пациенти се наблюдава бързо намаляване на нивата на кръвната захар скоро след процедурата, понякога дори преди да настъпи значителна загуба на тегло. С течение на времето, когато загубата на тегло продължава, повечето пациенти постигат ремисия на диабет тип 2 или изпитват значителни подобрения в управлението на диабета, което често им позволява да намалят или премахнат лекарствата за диабет.

Важно е да се отбележи, че операцията за стомашен байпас е сериозна процедура и трябва да се разглежда като крайна мярка при лица с тежко затлъстяване и лошо контролиран диабет тип 2. Тя изисква внимателна оценка, консултиране и продължаващо медицинско управление. Въпреки това, за кандидатите, които отговарят на условията, операцията за стомашен байпас може да осигури мощно средство за постигане на ремисия на диабет тип 2, като се занимава както със загуба на тегло, така и с метаболитни промени, водещи до подобряване на цялостното здраве и качество на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com