Как влияе алкохолът на половата система - полезен или вреден е?

13991
Как влияе алкохолът на половата система - полезен или вреден е?
Снимка: iStock

Някои ще кажат, че алкохолът не влияе върху сексуалността; други, че е много вреден за ерекцията и причинява импотентност. Има и такива, които твърдят, че може да принесе ползи за либидото. И така, как да отделим фактите от непроверените слухове?

Ето какво ни обяснява д-р Жоао Бруняра

Трябва да разграничим две различни ситуации:

- непосредственото въздействие на алкохола върху ерекцията;

- неговите дългосрочни последици.

Мнозина са съгласни, че алкохол в малки количества е полезен за секса. Особено, след като напитката може да улесни човек да се отпусне повече или по-малко. Да, вярно: физическият и психологически релакс е полезен за сексуалната възбуда – следователно, може да направим извод, че помага и за ерекцията.

Един от проблемите обаче е, че никой не знае какво точно означава „малко количество алкохол“ - това изцяло зависи от конкретния човек. За някои мъже това е само едно питие, докато за други 2, 3 или 4 чаши са все „малко“. Затова е необходимо да се научим да разпознаваме своята граница в това отношение. Докато останете под тази граница, ефектите на алкохола могат да помогнат. Но след като бъде превишена, алкохолът веднага започва да влияе негативно на ерекцията и сексуалността.

Учени: Този алкохол е полезен за костите и стомаха

Алкохол и ерекция: дългосрочни последици

Какъв е случаят с хората, които консумират алкохол всеки ден или редовно и в сериозни количества? Всеки знае, че в дългосрочен план това води до увреждане на черния дроб. Но на малцина е известно, че чернодробните заболявания сами по себе си влияят негативно на сексуалността. Това е така, защото черният дроб участва в системата за регулиране на хормоните и може да причини най-вече спад в нивата на тестостерона – мъжкият основен полов хормон. Поради това чернодробните заболявания могат да причинят еректилна дисфункция или проблеми с ниското либидо (сексуалното влечение). А и, когато черният дроб е отслабен, тялото ни обикновено е със забавени реакции и изпитва умора – което също не е добре за либидото.

Не смесвайте алкохол с кисели краставички и чипс

При това, честата консумация на алкохол в крайна сметка уврежда периферната нервна система; тоест, стига се до болестното състояние „периферна невропатия“. С други думи, пиенето на алкохол твърде често или в големи количества може да доведе до увреждане на нервната система и връзките между мозъка и пениса. Резултатът тогава е следният: по време на възбуда мозъкът изпраща информация към пениса – но, ако връзките в тази система са увредени, информацията не достига до половия орган, което създава условия за еректилна дисфункция (на разговорен език това се обозначава с известния израз, че на мъжа „не му става“). Именно еректилната дисфункция - тоест, временната или по-дълготрайна импотентност, е най-известното мъжко сексуално неразположение. Има безброй популярни вицове и смешки на тема проблеми с ерекцията или нейната пълна липса – тоест, за ситуацията, в която мъжът се „проваля“ в секса. Да, във вицовете това звучи хумористично – но, когато се случи в реалността, на мъжа изобщо не му е до смях. Между другото, на жената също. Напротив: ситуацията и за двамата е доста плачевна, нерядко в буквалния смисъл на думата.

И така: алкохолът причинява ли импотентност?

Изводът е категоричен: въпреки, че в малко количество алкохолът може да има леко положителен ефект върху ерекцията и въобще върху либидото, постоянната консумация на алкохолни напитки се отразява върху този аспект от човешките взаимоотношения крайно негативно – най-вече, защото дългосрочните отрицателни последици от алкохола далеч надхвърлят положителните му краткотрайни ефекти за сексуалността. С две думи: алкохолът може да се превърне в истински проблем за ерекцията и либидото. Затова е най-добре да се избягва.

Внимание! Статията няма характер на медицинска препоръка или инструкция. По повдигнатите в нея въпроси винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Лекар: Вредни ли са яйцата за сърцето?

Подправката, която трябва да сложите под възглавницата, за да се избавите от безсънието

Тази мазна храна е идеална за сърцето

Тази телесна температура е тайната на дълголетието

Вместо кафе: Тези напитки ободряват и помагат за отслабване

Чесън и още хитрини. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Защита срещу магнитните бури - Тези хитри идеи ще ви дадат протекция срещу тях

Този домашен мехлем за разширени вени ще облекчи болката Ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com