Какви са причините за женското обрязване?

40738
Какви са причините за женското обрязване?
Снимка: Getty Images / Guliver

Швейцарски учени опровергаха един от най-важните аргументи, които пречат в борбата с женското обрязване – че този жесток ритуал се явява социална норма, която се подкрепя от всички членове на обществото.

Социолозите са изяснили, че лишаването от външни полови органи невинаги е критерий за непорочността на момичето и задължително условие за нейния брак, пише Science.

Отношението към женското обрязване като към социална норма (с неспазването на която семейството рискува да лиши своите дъщери от възможността да се омъжат) се диктува от ООН и други международни организации по определяне на борбата с това явление – стимулиране на уважавани в обществото хора да го осъдят публично.

Чарлз Еферсън (Charles Efferson) и колегите му от Цюрихския университет са провели допитване в 45 селски общини на Ал Джазира – провинция в Судан, известна с широка популярност на женското обрязване. След като попитали 2500 семейства, учените стигнали до извода, че отношението към отстраняването на гениталиите на момичето слабо отразява социалните норми.

Както се оказало, семействата, където се практикува женско обрязване, живеят буквално в съседство с тези, които са се отказали от този обичай. Много от запитаните отбелязали, че обрязването изобщо не влияе върху избора на жена за техните синове.

Привързаността към тази жестока практика зависи от индивидуалните убеждения, изяснили учените (например от вярата в положителното влияние на обрязването върху верността). Съответно за борба с ритуала е необходимо да се изучи цялото разнообразие на индивидуалните вярвания и предразсъдъци.

Германия ще използва ислямски педагози за превенция срещу екстремизма сред младежите мюсюлмани

Атеизмът сред възпитателите прави по-труден контакта им със салафистката младеж в Германия. Ето защо федералната власт ще използва мюсю...

Женското обрязване, или гениталното осакатяване на жените – е операция, състояща се в частично или пълно отстраняване на външните полови органи. Тя се провежда основно сред момичетата в ранна възраст, в периода между бебешката възраст до 15 години.

Тези операции нямат никаква полза за женското здраве и могат да доведат до тежки кръвоизливи, безплодие и други здравословни проблеми.

Осакатяването на женските гениталии, широко практикувано в много африкански и мюсюлмански страни, има за цел да потисне сексуалните желания на жената, за да предотврати нейното "аморално" поведение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com