X
 
 

Какво лекарство да пием, когато ни ухапе кърлеж?

11114 0
photo of Какво лекарство да пием, когато ни ухапе кърлеж?
Снимка: iStock/Guliver
Kойто го ухапе кърлеж, трябва да вземе две таблетки доксациклин, а децата маркоролиден антибиотик. Такъв съвет даде в ефира на БНТ директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, докато говореше за западнонилската треска.

По темата с тази треска, професорът предупреди, че комарите хапят и през тениска, така че който иска да се опази истински, трябва да сложи поне две, което е немислимо в лятната жега. Той препоръча като естествени репеленти против комарите лавандулата и ментата.

3 случая на лаймска болест и един на марсилска треска в Пловдив

3 случая на лаймска болест и един на марсилска треска са регистрирани в Пловдив, предаде "Фокус". През последният отчетен период, в дни...

Според цитирана от експерта статистика, в цяла Европа има 46 случая на западнонилска треска през тази година – говорим обаче за фаза на болестта, при която има явни симптоми, защото в огромен процент от случаите тя протича без никакви видими симптоми и усложнения. 9 са били в Гърция, като там има четирима починали, един човек е починал и в Румъния.

Интересен исторически факт е, че в България западнонилската треска е открита за пръв път през 60-те години на XX век.

По отношение на ентеровирусите, които причиняват възпаления на нервната система, проф. Кантарджиев заяви, че е най-важна хигиената на ръцете. Той препоръча на майките да не ползват за децата си спиртни кърпички, защото спиртът не убива тези вируси, а да ползват кърпички с хлорхексидин.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално