Кардиолог разкри как аспиринът влияе на сърцето

92727
Кардиолог разкри как аспиринът влияе на сърцето
Снимка: iStock/Guliver

Руският кардиолог д-р Вадим Закиев предупреждава за риска от фатални последици от неоправдана употреба на аспирин. Той споделя, че последствията от приема на това лекарство могат да включват редица нежелани реакции, включително много сериозни и опасни, като инсулт.

Вреда и рискове от аспирина

“Коментираният препарат е известен с положителния си ефект, когато се приема от хора със сърдечно-съдови патологии: индикациите за употребата му включват предишен инфаркт, исхемичен инсулт, ИБС (коронарна болест на сърцето) и атеросклероза. Но само лекар трябва да изписва това лекарство”, подчертава д-р Закиев.

Този евтин зеленчук действа като аспирин

„Много хора го приемат от години, но понякога лекарството може да причини редица нежелани реакции, включително много сериозни: киселини, болки в стомаха, стомашни язви и кървене, дори в мозъка или хемороиди“, споделя д-р Закиев.

Лекарят добавя, че за хора, които имат язвени лезии, склонност към синини, кръвоизливи от носа и други кръвоизливи, приемането на това лекарство е строго противопоказано. В случаите, когато лекарят не предписва специално аспирин на пациента, по-добре е да се вземат статини, за да се предотвратят сърдечно-съдови инциденти.

„Статините намаляват нивото на „лошия“ холестерол и риска от миокарден инфаркт и инсулт, а страничните им ефекти се проявяват много по-рядко от аспирина“, заключава експертът.

Руският лекар Александръ Мясников също изказва мнението си за аспирина. Той споделя, че това лекарство има много противопоказания и препоръчва приема му само по лекарско предписание.

Д-р Александър Мясников споделя, че съвременните медицински стандарти по света предполагат ежедневен прием на ниски дози аспирин за хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. В тази група влизат и прекарали инфаркт или инсулт, хора, страдащи от диабет и хипертония, както и пациенти с постоянно високи нива на холестерол в кръвта.

"Превенцията на сърдечни заболявания и сърдечни съдове при хора, които все още нямат заболяването, но имат комбинация от рискови фактори, се решава индивидуално заедно с лекуващия лекар. Тъй като това лекарство прави кръвта по-малко вискозна, предотвратява образуването на кръв съсиреци и развитието на инфаркти и инсулти, включително повторни. Например, в случая са важни множество рискови фактори. За профилактика се използва специална дозировка - до 100 мг", казва експертът.

Още: Учени разкриха какво ще се случи с тялото ви, ако пиете аспирин 1 път седмично

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com