Кардиолог разкри как високата кръвна захар влияе на сърцето

10770
Кардиолог разкри как високата кръвна захар влияе на сърцето
Снимка: iStock

Не само нездравословната диета оказва пагубен ефект върху сърцето. Руският кардиолог д-р Анастасия Фомичева споделя, че високите нива на захарта в кръвта също са пагубни за сърдечно-съдовото здраве. Експертът пояснява и каква точно е връзката между тези фактори.

Негативното влияние на високата кръвна захар върху здравето на сърцето 

„Прекомерната консумация на наситени мазнини и захар може да доведе до повишени нива на холестерол в кръвта, развитие на атеросклероза, поява на плаки в кръвоносните съдове и последващ риск от развитие на миокарден инфаркт или инсулт. Тези, които обичат да ядат солени храни, могат да провокират повишаване на кръвното налягане“, обяснява специалистът.

Друг фактор, който подкопава сърдечното здраве е постоянният стрес. Кардиологът предупреждава, че в този случай организмът е принуден да произвежда големи количества от хормоните адреналин и кортизол.

Това е най-полезната супа за сърцето, с нея то ще работи като часовник

"Увеличаването на концентрацията им в кръвта повишава кръвното налягане, провокира тахикардия и други нарушения на сърдечния ритъм. Ако човек се оплаква от качествен сън, аритмията и хипертонията далеч не са пресилени заплахи за него", казва кардиологът.

Също така, лекарят отбелязва, че способността на сърдечния мускул да работи без прекъсване се повлиява негативно от бездействието и заседналата дейност, когато човек не става от стола си с часове. Това увеличава риска от хипертония и диабет, които често се срещат като усложнения от сърдечни патологии.

От друга страна пристрастяването към тютюнопушенето се свързва с появата на атеросклероза и исхемична болест, а неконтролираното пиене се свързва с повишаване на кръвното налягане, развитие на аритмии и възникване на алкохолна кардиомиопатия, допълва експертът.

Защо диабетът създава риск от сърдечни заболявания?

"Поради повишените нива на глюкозата в кръвта при захарен диабет непрекъснато се увреждат кръвоносните съдове - първо малките капиляри, а след това големите артерии. Съдовете стават по-малко гъвкави, пропускливостта им намалява и те вече не могат да изпълняват пълноценно функциите за хранене на тъканите и органите (по-специално на сърдечния мускул). В резултат на съдови нарушения се влошава общото състояние на сърдечно-съдовата система. Хората със захарен диабет, съчетан с наднормено тегло или затлъстяване, хронично повишени нива на глюкозата в кръвта, пушачите, тези с лоша диета, високо кръвно налягане, висок холестерол в кръвта и нарушения на кръвосъсирването са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Ангиопатията е съдово заболяване при захарен диабет, което се характеризира с функционални нарушения в капилярите и артериите, причинени от промени в състава на кръвта. Ангиопатията е почти задължителна последица от постоянно повишените глюкозни нива.

Най-често срещаното усложнение на диабета е коронарната болест, която се причинява от стесняване или запушване на кръвоносните съдове на сърдечния мускул.

Още: Здраво сърце: Кардиолог разкри 2 зърнени храни, с които то ще работи като часовник

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com