Килограмите се връщат: Какво да направим?

1453
Килограмите се връщат: Какво да направим?
Снимка: iStock/Guliver

В борбата за тонизирано, стройно тяло жените понякога са готови да направят всякакви жертви - от "гладни" диети до покупката на "чудодейни хапчета" от съмнителни сайтове. Но това не гарантира траен резултат: килограмите упорито не искат да си отидат или си отиват, но се връщат отново. Дяволът, както винаги, е в детайлите.

Тежък калориен дефицит

Изразходването на повече калории, отколкото консумирате, е основно правило за отслабване. Най-лесният начин да постигнете това е да намалите броя на калориите, които консумирате. В идеалния случай калоричното съдържание на диетата трябва да бъде намалено с 25-30% от дневната стойност.

Още: Шоколадовата диета: възможна ли е?

Опитът да ядете 700–900 калории на ден бързо ще доведе до загуба на енергия и стомашно-чревни проблеми. Гладуването поставя тялото в „режим на съхранение“, когато буквално всяка калория се съхранява като резерв – в мастна тъкан.

Монодиети

Принципът тук винаги е един и същ: по-голямата част от диетата е разпределена за един продукт. От хранителна гледна точка монодиетите са изключително вреден начин за отслабване.

Първо, те включват изключително ниско съдържание на калории. Второ, те лишават човек от възможността да получи необходимото количество хранителни вещества, витамини и минерали.

Още: Ето защо не можете да отслабнете по-бързо

Демонизация на мазнините

Феновете на диетите обичат да демонизират мазнините. Междувременно мазнините са необходими за поддържане на жизнените процеси в тялото, енергийния метаболизъм и състоянието на кожата и косата. Особено полезни са продуктите с ненаситени мастни киселини: растителни масла, ядки, риба, авокадо и семена.

Нежелание за броене на калории

Преброяването на калориите, които приемате, е досадна задача, но все пак не можете без нея. Поне в началото на отслабването. Факт е, че човек не винаги разбира истинската хранителна стойност дори на познати ястия и продукти.

Още: Ето коя е единствената диета, която наистина работи

Тренирате, докато се изпотите

Спортуването е най-лесният начин да увеличите разхода на калории. Но и тук е важно да спазвате разумност и умереност. Тренирането шест дни в седмицата, прекарването на час и половина на бягаща пътека всеки ден и изборът на дъмбели, които са твърде тежки, са типични грешки на хората, които искат да отслабнат.

Избягване на силови тренировки

Когато става въпрос за отслабване, много хора предпочитат кардио тренировките. Бягането, велоергометърът и танците наистина увеличават разхода на енергия и помагат за ускоряване на разграждането на мастната тъкан. Силовите тренировки обаче са не по-малко важни. Процентът на мускулите в тялото е от голямо значение за отслабването.

Още: Кои са най-здравословните храни за качване на килограми

Вярата в хранителните добавки...

Купуването на всякакви хапчета и хранителни добавки за изгаряне на мазнини е може би най-опасната грешка на тези, които отслабват. По-голямата част от тези лекарства имат изключително съмнителен състав и много странични ефекти. Сред тях са тахикардия, безсъние, пристъпи на тревожност, повръщане и гадене.

...и суперхрана

Годжи бери, семена от чиа, киноа, ябълков оцет и други суперхрани за отслабване се появяват от време на време в рекламите и сред блогърите в социалните мрежи. Проблемът с наднорменото тегло обаче не може да се реши с нито един продукт, дори и да консумирате килограми от него.

Източник: DoctorPiter.ru

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com