Кога подуването на ръцете е опасно

8410
Кога подуването на ръцете е опасно
Снимка: pixabay.com

Подуването на ръцете е нерядко срещано явление и може да се дължи на доброкачествени причини като задържане на течности, леки наранявания или горещо време. В такива случаи подуването обикновено е временно и отшумява от само себе си. В някои случаи обаче подуването на ръцете може да бъде симптом на по-сериозно заболяване и разпознаването на тези предупредителни знаци е от решаващо значение за навременната медицинска намеса.

Една от най-тревожните причини за подуване на ръцете е алергична реакция. Ако човек влезе в контакт с алерген, като например някои храни, лекарства или ужилвания от насекоми, организмът му може да реагира чрез освобождаване на хистамини, което води до подуване, зачервяване и сърбеж. Тежките алергични реакции, известни като анафилаксия, могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ. Всеки, който изпитва бързо появяващо се подуване на ръцете заедно със затруднено дишане, уртикария или стягане на гърлото, трябва незабавно да потърси спешна помощ.

Друго сериозно състояние, свързано с подуване на ръцете, е дълбоката венозна тромбоза (ДВТ). ДВТ възниква, когато в дълбока вена, най-често в краката, но може да се случи и в ръцете, се образува кръвен съсирек. Ако се образува кръвен съсирек в някоя от вените на ръката, това може да доведе до подуване, болка и промяна на цвета на ръцете. Ако не се лекува, съсирекът може да се отдели и да се придвижи до белите дробове, причинявайки белодробна емболия, която е животозастрашаваща ситуация. Хората с рискови фактори за ДВТ, като например анамнеза за кръвни съсиреци, скорошна операция или продължително обездвижване, трябва да бъдат бдителни за всяко необяснимо подуване на ръцете.

Още: Изненадващата причина, поради която може да се подувате

Освен това подуването на ръцете може да е признак за скрито сърдечно или бъбречно заболяване. Сърдечната недостатъчност може да причини задържане на течности, което води до подуване на ръцете, краката и глезените. Аналогично, бъбречните проблеми могат да доведат до задържане на излишни течности в организма, което води до отоци в различни части на тялото, включително ръцете. В тези случаи подуването на ръцете може да бъде придружено от други симптоми, като задух, умора и промени в отделянето на урина.

В редки случаи подуването на ръцете може да е свързано със системни заболявания като ревматоиден артрит или лупус. Тези автоимунни заболявания могат да причинят възпаление и болки в ставите, а подуването на ръцете може да е един от ранните признаци на състоянието.

Като цяло, въпреки че подуването на ръцете често може да бъде безобидно, важно е да сте наясно с потенциалната му опасност. Ако подуването на ръцете е внезапно, силно, придружено от затруднено дишане или други тревожни симптоми, или ако имате основни заболявания, които могат да допринесат за него, незабавно потърсете медицинска помощ. Навременната намеса може да бъде животоспасяваща, а правилната диагноза ще гарантира, че всички основни здравословни проблеми ще бъдат решени по подходящ начин. Винаги се консултирайте със здравен специалист, за да определите причината за подуването на ръцете и да получите подходящи насоки за лечение и контрол.

Източник: Buoyhealth

Още: Напитките, които успешно елиминират излишните течности от организма ви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com