Изненадващата причина, поради която може да се подувате

2655
Изненадващата причина, поради която може да се подувате
Снимка: iStock

Ако сте се борили с неприятното подуване на корема, не сте сами. Истинската причина да сте подути е, че не ядете достатъчно.

Може би се чудите как е възможно това, особено когато може би сте чували, че преяждането причинява подуване на корема. Недостатъчното хранене или хаотични модели на хранене обаче също могат да причинят хаос на храносмилателната ви система.

Лишаването на тялото ви от достатъчно хранителни вещества и калории може да предизвика реакция на стрес в червата, което води до неприятно усещане за подуване и други симптоми на стомашно-чревен дистрес. Естественият защитен механизъм на тялото ви интерпретира липсата на храна като знак за пестене на енергия, което потенциално забавя храносмилането и причинява подуване на корема.

Лекар: С тези храни ще забравите за отоците и подуването

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва (IBS) и хранителните разстройства всъщност са много често срещано съпътстващо заболяване. Изследванията показват, че от жените, диагностицирани с хранителни разстройства, 50% са имали IBS и 98% са имали функционално чревно разстройство.

Въпреки че има няколко причини за тази корелация, ограничаването на калориите може да причини атрофия на храносмилателните органи, което може да доведе до запек, подуване на корема и лоша подвижност на червата. Ограниченото разнообразие на храната също може да наруши баланса на бактериите. Червата и храносмилателният ензим производство, като същевременно потенциално влошава или причинява хранителна непоносимост.

Богати на фибри храни

Друга често срещана причина за подуване на корема е високият прием на богати на фибри храни без други хранителни вещества, които да подпомагат храносмилането и усвояването им. Прекомерният прием на фибри в масовите нискокалорични салати може да причини подуване на корема и лошо храносмилане. Също така, дъвченето на много дъвки или пиенето на газирани напитки за потискане на апетита може да доведе до много поглъщане на въздух, което в крайна сметка може да ви накара да се подуете.

Напитките, които успешно елиминират излишните течности от организма ви

Противно на общоприетото схващане, недостатъчното хранене или нередовните хранителни модели могат да предизвикат храносмилателен дистрес и неприятно подуване. Яденето на достатъчно храна и вниманието към приема на фибри могат да облекча подуването. Освен това прекомерният прием на фибри и дъвченето на дъвка или пиенето на газирани напитки в големи количества могат да допринесат за подуване на корема. За тези, които се борят с подуване на корема, се препоръчва да потърсят насоки от регистриран диетолог, за да изготвят щадящ хранителен план и да прекъснат цикъла на недохранване и продължаващи храносмилателни симптоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Превръща и сламата в коприна: Мощна домашна маска за суха коса

Без пране: Страхотен трик, с който да почистите възглавниците

6 неподозирани храни, които трябва да се съхраняват в хладилника

Внимавайте: Тази програма за пране може да повреди пералната машина

Това е симптом на автоимунно заболяване, който се появява по време на сън

Защо се появява гадене след хранене

Защо мястото на инжектиране боли и как да облекчите болката?

Топ 5 флирт съвета, за да привлечете вниманието му/й

Повече от главоболие: Един ясен признак на хипертония, който се пренебрегва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com