Кога сменяме стрелките на часовника и как ще се отрази на здравето ни

15528
Кога сменяме стрелките на часовника и как ще се отрази на здравето ни
Снимка: iStock

Тази неделя, 30 октомври 2022 година в 4:00 часа през нощта сменяме стрелките на часовника с един назад, тоест от 4:00 часа става 3:00 часа.

Тази смяна се отразява отрицателно на някои хора. Проучване от 2021 година показа, че три четвърти от анкетираните многократно са се оплаквали от смяната на времето и настояват това да бъде премахнато. Те твърдят, че промяната на времето има лош ефект върху съня им. Всеки втори респондент изпитва негативни последици върху съня си. Освен това проблемите със съня са значително по-чести при жените, отколкото при мъжете.

Кога най-после ще спрем да местим стрелките? ЕС вече става за смях.

Ето, че отново е време за смяна на времето: в нощта срещу неделя в ЕС за пореден път ще врътнем стрелките на часовниците с един час наз...

Какви други проблеми споделят хората при смяна на часовото време?

Стрес, умора, липса на трудоспособност, проблеми с концентрацията, сънливост, нарушаване на качеството на съня, липса на настроение, депресия са само част от проблемите и симптомите, през които преминават хората при смяна на лятното със зимно часово време. Психичното здраве е само част от картинката. То също има съществено значение, тъй като е видно от статистиката, че се увеличават самоубийствата в дните след смяна на часа. Смяната на времето нарушава биологичния часовник, контролиращ биологичните ритми на организма. Това неминуемо оказва негативно влияние върху всички функции на тялото, понижава имунитета и създава риск от развитие или обостряне на редица заболявания – от инфекции до хронични болести.

Много тревожни са данните за влошено физическо здраве. Какво да направим, ако ни болят ставите при смяна на времето Изследване сочи увеличаване с цели 25% на сърдечните пристъпи и спешни състояния, свързани със сърдечносъдовата система, а със 75% - на тежките инфаркти в деня след смяна на времето. Учените предполагат, че причината се крие в нарушаването на ритъма на съня, а безсънието е рисков фактор, водещ до сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. С най-висок риск са хората, които вече страдат от подобни заболявания. Смяната на лятното със зимно часово време се отразява най-тежко именно на тях.

Заключенията на това проучване са тревожни и повдигат много въпроси относно това какво можем да направим, за да се адаптираме по-лесно и безболезнено за здравето ни към въртенето на часовниковите стрелки. Съвет, който ще ви помогне да се адаптирате по-лесно В първите дни и седмици след промяна на часовото време организмът има нужда от пренастройка, от време за адаптация. За да се адаптира по-лесно, той се нуждае от помощ. Не го стресирайте и натоварвайте с големи промени, но задължително отделете време в светлата част на деня за спорт на открито. Изследване сочи, че спортът е най-прекият и лесен начин да се адаптира тялото. Той не само подпомага дейността на тъкани, органи и системи, засилва метаболизма, увеличава производството на хормона на настроението, поддържа здравето на сърдечносъдовата система, но и помага на организма да се справи със стреса от смяната, който стрес е в основата на зачестяването на сърдечните инциденти в първите дни след преминаване към зимно часово време. Ако към спорта добавите и щедри дози витамини и минерали под формата на много плодове и зеленчуци или хранителни добавки, както и пълноценен сън, лесно, безпроблемно и бързо ще преминете през адаптацията и ще се радвате на здрав дух в здраво тяло.

Смяната на времето води до икономически загуби?

Не забравяйте да върнете стрелките на часовника с час назад в 4:00 часа сутринта на 31 октомври, когато лятното часово време приключва....

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник “Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com