Кои храни са най-полезни за сърцето?

1950
Кои храни са най-полезни за сърцето?
Снимка: Istock

Калий и магнезий - тези два микроелемента са много важни за функционирането на сърдечния мускул. А магнезият в допълнение ще помогне да се справите със стреса, което също се отразява на състоянието на сърцето. Това споделя руският лекар д-р Елена Кудряшова и коментира кои са храните, които са най-полезни в това отношение.

Калий и магнезий за сърцето

За да си набавите нормално количеството полезни микроелементи, е важно да се храните правилно и разнообразно. Най-добрите продукти за възстановяване на калиевия баланс са: зеленолистни зеленчуци, зеленчуци, сушени кайсии.

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Например спанак, кориандър, киселец и копър. Тези растения са най-полезни, когато се консумират пресни. Сто гграма моркови, картофи, тикви и домати съдържат голям процент от дневната нужда. Сушените кайсии съдържат много хранителни вещества, но най-вече, разбира се, калий – 1710 мг на 100 г плод. В 100 грама кейл има 970 mg калий. Помага за прочистването на организма, а също така помага и при анемия.

Магнезият е основен минерал, който играе жизненоважна роля за поддържане на цялостното благосъстояние и здраве на тялото. Едно от най-значимите предимства на магнезия е способността му да защитава тялото от хронична умора и загуба на мускулен тонус.

Нуждите от магнезий варират в зависимост от индивидуалните фактори, включително възраст, пол, здравословно състояние и ниво на физическа активност. Магнезият се съдържа в следните храни: банани, листни зеленчуци, какао на прах, риба, казва още експертът.

Липсата на магнезий в организма се проявява в телесна умора, нервност и раздразнителност. Косата започва да пада. Много сладкиши, алкохол и диуретици пречат на тялото да усвои магнезия. Силният чай и кафе премахват магнезия от тялото. За да запълните нуждата си от този елемент диетата трябва да включва следните храни: прясно мляко и месо, елда, просо, боб, моркови, спанак, картофи. А също: кайсии, праскови, банани, малини, ягоди, къпини, сусам, ядки.

Месото трябва да е постно: постно говеждо, телешко, пилешко, заешко месо. Млечните продукти също са по-добри, ако са с ниско съдържание на мазнини. И рибата трябва да е мазна - мойва, херинга, сафрид, скумрия, но не пушена. Яйцата се включват веднъж или два пъти на всеки седем дни. Заквасена сметана само 1 ч.л. в един ден. Растително масло трябва да се консумира в количество не повече от три супени лъжици на ден. Препоръчително е да ядете хляб с трици, но не повече от 200 грама на ден.

Изключете от диетата: алкохолни напитки, кафе, черен чай, какао. Диетата не трябва да включва сладкиши, печива, подправки, пушени меса, бульони, тлъсти меса и животински мазнини, кисели краставички. 

Кардиолог: Това е най-полезният плод за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com