Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни свалят холестерола?

21 юни 2024, 09:04 часа

Храните на растителна основа, богати на фибри и сложни въглехидрати, като киноа, броколи, моркови, сладки картофи, ябълки и къпини, помагат за понижаване на холестерола и подобряват храносмилането. Д-р Кристин Нгуен, семеен лекар в клиниката Майо, коментира това в интервю за MedicalXpress.

Храните, които свалят холестерола 

Д-р Нгуен обяснява, че различните храни съдържат различни видове въглехидрати. Простите въглехидрати, съдържащи се в тестените изделия, белия хляб, сладките сладкиши, шоколада и бързото хранене, могат да доведат до скок на нивата на кръвната ви захар, ако се консумират често или в излишък.

Лекар: Пийте кафето с този сок, за да свалите холестерола

За разлика от това, сложните въглехидрати, намиращи се в зърнените храни, плодовете и зеленчуците, са жизненоважни за тялото, осигурявайки му енергия и здравословни диетични фибри.

Според доктора най-здравословните растителни храни са богатите на фибри. Фибрите, които са сложни въглехидрати и растителни фибри, не се разграждат до глюкоза по време на храносмилането, а преминават през тялото почти непроменени.

Най-много здравословни сложни въглехидрати има в зърнени храни като киноа, зеленчуци като броколи, моркови и сладки картофи и пресни плодове и горски плодове като ябълки и къпини.

Д-р Нгуен отбелязва, че консумацията на фибри не само подобрява храносмилането, но и намалява риска от развитие на атеросклероза. Фибрите помагат за елиминирането на излишния холестерол, който образува плаки по вътрешните стени на кръвоносните съдове.

„Намаляването на нивата на холестерола в организма може да се постигне чрез различни методи, които включват промени в начина на живот и диетата. Един от ключовите аспекти е загубата на тегло, тъй като излишната мастна маса често е свързана с повишени нива на холестерол“, казва лекарят.

Методи за понижаване на холестерола и насърчаване на загуба на тегло 

Редовната физическа активност е един от най-ефективните начини за понижаване на холестерола и отслабване. Аеробните упражнения, като ходене, бягане, плуване и колоездене, подобряват метаболизма, изгарят калории и повишават добрия холестерол (HDL).

Намалете приема на трансмазнини - те често се срещат в печива, бързо хранене и маргарин, повишават нивата на LDL и понижават нивата на HDL. Елиминирането на тези храни от диетата ви помага да подобрите нивата на холестерола.

Отказване от тютюнопушенето - пушенето влияе отрицателно върху нивата на холестерола чрез понижаване на HDL и повишаване на LDL. Спирането на тютюнопушенето подобрява липидния профил и цялостното сърдечно-съдово здраве. 

Умерената консумация на алкохол, особено червено вино, може да повиши нивата на HDL. Пиенето на твърде много алкохол обаче има отрицателно въздействие върху вашето здраве, така че умереността е важна.

Лекар: Яжте по 50 гр от това на ден, за да свалите холестерола

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес