Кои са най-добрите билки при косопад

15933
Кои са най-добрите билки при косопад
Снимка: iStock

Загубата на коса е срещан проблем както при жените, така и при мъжете. Причините за това могат да бъдат много, но в повечето случаи косопада се асоциира със стрес или умора, хормонален дисбаланс, косопад след раждане, хранителен дефицит, сезонен косопад или такъв, който би могъл да бъде свързан с някои силни медикаментозни терапии. Коприва, мента, розмарин, лайка, са сред билките познати като домашните средства при проблеми като косопад или забавяне на растежа на косата. Това ще ви учуди, но в шкафчето ви с билки и подправки разполагате и с други не толкова традиционни билкови продукти, които също биха заздравили и подобрили цялостния вид на вашата коса.

1. Чубрица
Позната като подправка в кулинарията, чубрицата може да бъде използвана и като домашно средство за подобряване на цялостният вид и структура на косата. Ако редовно третирате скалпа си с отвара от чубрица, това ще стимулира растежа на косата и ще намали значително косопада. Към 1 литър вода прибавете 2 супени лъжици чубрица и варете около 10 минути. След това прецедете отварата, изчакайте я да се охлади и получената течност е готова за употреба (поне 2 пъти седмично). Това, което трябва да направите е да нанесете на главата си отварата от чубрица, като леко масажирате скалпа си. След като е вече нанесена, отварата може и да не се отмива от косата.

2. Гинко билоба
Гинко билобата, подобрява притока на кръв към мозъка и е изключително ефективна съставка при подобряването на хранителния дефицит на космените фоликули. Билковият концентрат от гинко билоба се бори с накъсванията, справя се с косопада и предотвратява цъфтежа на косата. Нужно е да използвате отвара от гинко билоба поне през ден, за да получите максимално бързи резултати. Освен това, може да използвате и масло от билката, с което можете да правите масажи директно върху скалпа си.

3. Лавандула
 Маслото от лавандула има изключително много полезни свойства за здравето на вашата коса. Лавандулата има антибактериално, противовъзпалително и успокояващо влияние върху косата и скалпа. Лавандуловото масло помага при раздразнен скалп, пърхот, както и други неприятни, кожни раздразнения на кожата на главата. Редовната употреба на масло от лавандула ще стимулира растежа на косата и ще намали косопада. Нужно е внимателно да втривате в кожата на главата с леки масажни движения от лавандуловото масло през ден. За повече ползи за скалпа, можете да добавите масло от лавандула и към вашия шампоан, балсам или друг продукт за коса. Така не само ще стимулирате растежа на косата, но и ще се освободите от напрежението и стреса в ежедневието.

Статията има информативен характер! Не замества консултация с лекар - специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com