Кой чай е най-добър за правилно оросяване на мозъка?

41006
Кой чай е най-добър за правилно оросяване на мозъка?
Снимка: iStock

Чаят е не само част от културата, традициите и обичаите на народите, звездата на чаените церемонии, средство за облекчаване на редица здравословни проблеми, за хидратация, затопляне на тялото и грижа за здравето, ароматният чай е полезен и за мозъка, осигурявайки правилното му оросяване и подобрявайки когнитивните функции.

Консумацията на чай се препоръчва при мозъчна мъгла със засягане на способностите за концентрация и фокусиране. Чаят подхранва мозъка, вкусната напитка предлага редица ползи за този важен орган, с което допринася за правилното оросяване на мозъка и правилното протичане на мозъчните функции.

Какво точно е мозъчната мъгла?

Още: Какъв чай е най-добре да пием вечер - за сладки сънища?

Струва ли ви се понякога, че се движите в мъгла? Че всичко около вас е като в сън? Причината може да бъде именно мозъчната мъгла. Има редица медицински състояния, причиняващи мозъчна мъгла, като някои може да са сериозни, а други да са резултат от странични действия на лекарства, от некачествен сън или лоша диета, от скоро прекарано заболяване и т.н.

Някои страдащи от мозъчна мъгла се опитват да подобрят състоянието си чрез консумацията на кофеин, но това не е добра идея, тъй като кофеинът е временно решение, което ще допринесе за подобряване на концентрацията за момента, но ще влоши качеството на съня в дългосрочен план, поради което ще доведе до усложнение на мозъчната мъгла. Вместо кафе се препоръчва консумация на чай, съдържащ аминокиселина, наречена L-теанин – релаксант, който балансира стимулиращия ефект на кофеина. L-теанинът може да премине кръвно-мозъчната бариера, което е от ключово значение за избора.

Кой чай е най-добър за правилно оросяване на мозъка?

Редица проучвания сочат зеления и белия чай като изключително подходящи при липса на адекватно оросяване на мозъка и при мозъчна мъгла. Тези чайове съдържат много високи нива на EGCG, катехини и полифеноли и играят ключова роля за подобряване на функцията на неврологичните клетки и потенциално предотвратяване на дегенеративни мозъчни заболявания. Други чайове, чиято консумация със сигурност помага, са:

Още: Чай от копър помага при стомашни проблеми

  • чай от джинджифил – изключително ценен в сезона на грипа и за борба с вирусни инфекции.  Джинджифилът може да подобри мозъчната функция и се бори с болестта на Алцхаймер.
  • чай от куркума – действието ѝ по отношение на мозъчната мъгла и оросяването на мозъка е доказано. Куркумата си печели репутацията на лечебно растение като най-новите проучвания, свързани с тази подправка, показват, че куркумата увеличава мозъчната функция, като казва на мозъка да произвежда повече мозъчен невротропен фактор, който е хормон, предаващ на мозъка да функционира на по-високи нива.
  • чай от моринга, богат на витамини, минерали и антиоксиданти, полифеноли и флавоноиди, които имат невропротективни ефекти. Те могат да помогнат за предпазване от невротоксичност и да насърчат растежа и оцеляването на мозъчните клетки. Тези ефекти биха могли потенциално да допринесат за подобряване на когнитивната функция и цялостното здраве на мозъка.
  • чай от гинко билоба – чаят е познат с подобряване на оросяването на крайниците и мозъка, когнитивните функции и паметта. Проучване от 2019 г. сочи чая като отлично средство за защита на нервните клетки включително при пациенти с Алцхаймер и деменция.
  • Bacopa – билка, подходяща за ароматен и вкусен чай, която се използва в аюрведическата медицина от векове за подобряване на когнитивната функция и паметта. Смята се, че активните съединения в този чай, играят ключова роля, насърчават растежа и възстановяването на нервните клетки в мозъка и чрез повишаване на нивата на някои невротрансмитери, които са важни за когнитивната функция.
  • розмарин – още една билка, която помага за функционирането на мозъка. Чрез съдържанието на антиоксиданти и съединения, наречени терпеноиди, розмаринът предпазва мозъка от увреждане, причинено от свободни радикали. Чаят от розмарин подобрява когнитивната функция.

Източник: The Whistling Kettle

Кой е най-подходящият чай за болно гърло?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com